Látványos emelkedés után lejtmenetben a tőzsdék

InfoRádió / MTI
2008. december 5. 07:35
A tokiói értéktőzsde fő mutatója pénteken előretöréssel próbálkozott, de a nap végére lemorzsolódott a nyereség. Az előzőnapok látványos emelkedése után gyengültek a vezető New York-i tőzsdemutatók is.

Tokióban a befektetőket óvatossá tette a jen erőssége és a bizonytalanság, hogy vajon mit üzennek a délután megjelenő amerikai foglalkoztatási adatok a gazdaság alakulása felől.

A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 6,73 pontos, azaz 0,85 százalékos veszteséggel 7917,51 ponton zárt, 48,28 százalékkal alacsonyabban az év véginél.

A tokiói tőzsdezárás felé a hongkongi Hang Seng mutató 1,9 százalékos nyereségben, a szöuli Kospi 2,2 százalékos nyereségben, a sanghaji összetett mutató 0,4 százalékos veszteségben volt a csütörtöki záróhoz képest.

Az előző napok látványos emelkedése után gyengültek a vezető New York-i tőzsdemutatók is. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 3,1 százalék (46,82 pont) csökkenéssel 1445,56 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8376,24 ponton zárt 2,5 százalék (215,45 pont) gyengüléssel.

A szakértők azt mondták, a befektetők borúlátását erősítette, hogy több vezető amerikai cég jelentett be létszámleépítést, miközben a várakozások szerint novemberben jelentősen csökkent a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban.

A befektetői bizalom gyengüléséhez járult hozzá az is, hogy az elmúlt évek leggyengébb novemberi forgalmáról számoltak be az amerikai kiskereskedelmi cégek.

Elemzők szerint korrekció is gyengítette a tőzsdemutatókat. A DJIA indexe például 443 ponttal nőtt az előző két nap során.

Csütörtökön gyengítette az energetikai cégek árfolyamát, hogy több mint három dollárral, közel négy éve legalacsonyabb szintre esett a kőolaj ára. A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta januári jegyzése 3,12 dollárral 43,67 dollárra süllyedt.