Elbocsátások: a neheze tavasszal jön

Infostart
2008. december 4. 12:46
A legnagyobb leépítési hullám tavaszra várható, főleg a mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknál - mondta az InfoRádiónak a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára. Dávid Ferenc a megoldást a részmunkaidős foglalkoztatás könnyítésében látja, mert szerinte 1-2 éven belül újra szükség lehet a képzett munkaerőre.

Hivatalos adatok szerint november végéig 27 ezer munkahely megszűnését jelentették be a Magyarországon működő cégek; ez 10 ezerrel több, mint tavaly összesen. Októberben és novemberben mintegy 80 szervezet 10 ezer munkahely megszűnését jelezte, de hivatalosan csak 4

ezer állás megszüntetését jelentették be - közölte a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára. Az adatok még nem tartalmazzák a Suzuki és a Foxconn tervezett jelentősebb elbocsátásait sem.

Ráadásul a vállalatoknak csak a csoportos létszámleépítéseket kell jelenteniük, azaz ha egyszerre legalább 30 embert bocsátanak el. Arról nincs adat, hogy a munkavállalók 72 százalékát foglalkoztató mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknál összesen hány embert bocsátottak el, vagy fognak leépíteni a jövőben - mutatott rá a probléma súlyosságára Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.

Szerinte a jelentős leépítések megelőzhetők lennének a részmunkaidős foglalkoztatás előtérbe helyezésével, ennek mind a munkavállaló, mind a munkaadó szempontjából lennének előnyei, hiszen utóbbiak nagyjából másfél-két év múlva, egy esetleges konjunktúra idején nem lennének képzett munkaerő nélkül.

Dávid Ferenc elmondta azt is: első körben a kikölcsönzött munkavállalók számíthatnak elbocsátásra, majd az alacsonyabb képzettségűek következnek.

Hanganyag: Szabó Gergõ


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást