Amibe még mindig érdemes befektetni

Infostart
2008. december 2. 18:57
A jelenlegi gazdasági válság várhatóan nem fordul át globális depresszióba, jövőre a piacok stabilizálódhatnak és megindulhat a felemelkedés- mondta el az ING Alapkezelő vezérigazgatója, aki szerint Magyarország ki fogja hagyni a történelmi lehetőségét a szükséges reformok véghezvitelére.

A közeljövőben a világon mindenhol bekalkulálták a gazdasági visszaesést. Benczédi Balázs szerint 2009-ben az USA-ban egy százalék alatti, az eurózónában és Japánban 0,5 százalékos GDP-visszaesés várható.

Magyarország is 1 százalékos visszaeséssel tervezi a jövő évi költségvetését, amely a szakértő szerint tartható lehet. A következő évben várhatóan csökken az irányadó kamat is, de a jelenlegi 11 százalékról legfeljebb 8-9 százalékra, és csak az év végére, a folyamatot ráadásul hátráltathatja a forint gyengülése is.

Hogy ilyen viszonyok között mibe érdemes befektetni a pénzét annak, akinek egyáltalán van még megtakarítása? Benczédi Balázs az állampapírokat biztonságos befektetésnek tartja, a tőzsdézőknek pedig azt ajánlja, hogy vagy a nagy forgalmú, magas osztalékú cégekbe fektessenek, vagy a kereslet szempontjából mindenképpen biztonságos szektorokba, azaz az egészségügybe és az élelmiszeriparba.

A szakember úgy látja: az ország csak akkor számíthat felemelkedésre, ha végrehajtja a szükséges strukturális reformokat, azaz átalakítja az oktatási vagy az egészségügyi rendszerét. Szerinte amíg arról folyik a vita, hogy lesz-e 13. havi nyugdíj, addig az adócsökkentés kérdése szóba sem jöhet. Benczédi Balázs sokakkal együtt történelminek nevezte a jelenlegi helyzetet, amikor megléphetők a szükséges lépések, mégis úgy gondolja: ezzel most sem fog élni az ország, azaz minden marad a régiben.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást