A gazdasági válság pozitív hatása: csökkenhet a gáz ára

Infostart
2008. november 17. 12:35
A Robin Hood-adó csak tüneti kezelést jelent, és nem oldja meg a távhőszolgáltatás problémáit - közölte a Magyar Kapcsolt Energia Társaság elnöke. Bercsi Gábor, az InfóRádiónak azt mondta, alternatív energiahordozókkal csökkenteni kellene a földgáz túlsúlyát a távhőszolgáltatásban.

A Magyar Kapcsolt Energia Társaság elnöke az InfoRádiónak elmondta: a Magyar Energia Hivatal ármegállapító és árellenőrző szerepe jelentheti azt, hogy kedvezőbbé válik a távhő ára, viszont kiemelte, a termelők és a távhőszolgáltatók sok esetben hosszú távú polgárjogi szerződéseket kötöttek.

Ingoványos talaj az, ha a hivatal megpróbál belenyúlni ezekbe a szerződésekbe, és felülbírálja azokat - véli Bercsi Gábor, aki szerint ha ez megtörténik, akkor akár államközi és beruházás-védelmi egyezményeket is megsérthetnek.

Az elnök elmondta azt is: a kapcsolt energiatermelés (vagyis a hő és villamos energia együttes ellőállításának) részaránya a nagyobb településeken az összhőmennyiség 50-60 százaléka, Budapesten pedig elérheti a 70 százalékot.

Hangsúlyozta: a távhőellátás problémájának megoldásához több kérdést kell egy időben megoldani. Hosszabb távon egy megfelelő tüzelőanyag keverék kialakítása jelenthet megoldást, az árcsökkentésre pedig jól jöhet a gazdasági válság, mert az olajárral együtt a földgáz ára is lefelé indulhat jövőre.

Bercsi Gábor úgy véli: az olajár most tapasztalható mélyvölgyét ki lehetne használni, mert csökken a fogyasztói feszültség, így el lehet azon gondolkodni, hogyan lehet a távhőszolgáltatás területén megjeleníteni az alternatív tüzelőanyagokat, mert ezzel is mérsékelni lehetne a jövőbeni távhőárak emelkedését.

Az interjút teljes hosszában a hétfőn este 8-kor kezdődő Energiainfó című magazinban hallhatják.

Hanganyag: Hlavay Richárd


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást