Londoni elemzők 1 százalékos euróövezeti kamatot várnak

InfoRádió / MTI
2008. november 16. 14:22
Londoni elemzők szerint jövőre az eddig vártnál jóval meredekebb ütemben, 1 százalékig csökkenti alapkamatát az euróövezeti jegybank a már elkezdődött recesszió és az ennek nyomán egyre alacsonyabb infláció miatt.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport heti makroadat-figyelő összefoglalóinak e hétvégi kiadása szerint a ház a "lendületesen lefelé tartó" makroszámok ismeretében erőteljesen rontotta a következő negyedévekre szóló euróövezeti növekedési előrejelzéseit.

A cég szerint a harmadik negyedévről előzetes becslésként kimutatott GDP-visszaesést az idei negyedik, és a jövő évi első negyedben is negatív növekedési adatok követik majd. A JP Morgan elemzői jelenleg azzal számolnak, hogy az idei negyedik negyedévben, éves szintre kivetítve, szezonális kiigazítással 2,5 százalékos, 2009 első negyedében - ugyanezzel a módszerrel mérve - 2,0 százalékos GDP-mínusz lesz az euróövezetben. A ház e metodikával számolva eddig 2,0, illetve 1,0 százalékos gazdasági visszaesést jósolt a valutaunióra ugyanezen időszakban.

A JP Morgan szerint - mivel ebben az erősen recessziós környezetben 2009 elején várhatóan az EKB 2 százalékos célja alá csökken az éves infláció - az euróövezeti jegybank a jelenlegi 3,25 százalékról 2009 harmadik negyedéig 1,00 százalékra csökkenti irányadó kamatát, a kéthetes refinanszírozási kamatminimumot. A cég elemzői eddig 1,50 százalékon várták az EKB-kamatszint mélypontját.

A JP Morgan a novemberi, fél százalékpontos kamatcsökkentés után decemberre is hasonló enyhítést jósol az EKB részéről.

A ház az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságban, Nagy-Britanniában még agresszívabb, 1,00 százalékpontos kamatcsökkentéssel számol decemberre.

A Bank of England - a brit jegybank - a piacot megdöbbentő mértékű, 1,5 százalékpontos csökkentést jelentett be ebben a hónapban, a már elkezdődött és várhatóan jövőre kiteljesedő brit recesszióra hivatkozva.

A JP Morgan új előrejelzése az, hogy a jelenleg 3,00 százalékos brit alapkamat jövő év közepéig 1,00 százalékra csökken.

Más elemzők is azt jósolják, hogy a brit kamatcsökkentési hullámnak még messze nincs vége. Az egyik vezető londoni gazdaságelemző cég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) szintén azt várja, hogy jövőre történelmi mélységbe, 2,00 százalék alá csökken a brit jegybanki alapkamat.