Vészfékezésben a magyar gazdaság

InfoRádió / MTI
2008. november 14. 09:13
A harmadik negyedévében 0,8 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte az Ecostattal közös gyorsbecslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

A naptári hatás kiszűrésével a GDP 0,7 százalékkal bővült. Az eredmény elmarad a várttól, mert elemzők 1,6 százalékos GDP-bővülésre számították éves bázison.

A szezonálisan kiigazított adatok alapján az előző negyedévhez viszonyítva 0,1 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék.

Az ipari termelés szeptemberben az előző év azonos időszakához viszonyítva 0,7 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 5,3 százalékkal csökkent. Ezek az adatok megegyeznek az előzetesen nyilvánosságra hozottakkal.

A közlemény szerint a termelés volumene az év első kilenc hónapjában 3 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

A cseheknek és a szlovákoknak jobban megy

Csehországban a harmadik negyedévben 4,7 százalékra gyorsult a második negyedévi 4,6 százalékról, Szlovákiában 7,1 százalékra lassult 7,6 százalékról a gazdasági növekedés éves összehasonlításban - közölték az illetékes statisztikai hivatalok előzetes becslésként.

Az elemzők Csehországban 3,5 százalékot, Szlovákiában 7 százalékot vártak a harmadik negyedévről.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kondrát Zsolt, az MKB elemzõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást