Jogerős a kartellező útépítők elleni büntetés

Infostart
2008. november 11. 14:04
A Fővárosi Ítélőtábla döntése értelmében jogerőre emelkedett a Gazdasági Versenyhivatal által kiszabott büntetés, amelyet a több mint 1,3 milliárd forintos vidéki útépítések során kartellező vállalkozásokat - mondta el a GVH szóvivője az InfoRádiónak. Mihálovits András hozzátette: 2001 és 2002-ben írták ki azokat a pályázatokat, melyeken a 14 útépítő úgy indult, hogy előzetesen egyeztette az árait.

Az országos útépítő kartell esetében a GVH 2005. szeptember 22-én állapította meg, hogy 2001-ben és 2002-ben az Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság (UKIG) által kiírt egyes közbeszerzési pályázatokon résztvevő egyes vállalkozások versenykorlátozó magatartást tanúsítottak. Az út- és hídépítő cégek megállapodtak, hogy adott pályázatot melyik cég szerzi meg, illetve hogy esetenként a nyertesek alvállalkozóként mely másik vállalkozást vonják be a munkálatokba. A kiszabott bírságok összege több mint 1,3 milliárd forint volt.

A bírság kiszámításának alapja a vállalkozások által fővállalkozóként vagy alvállalkozóként az Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság által a 2001., illetve a 2002. évben kiírt pályázatokból elért összes bevétel volt. A jogsértéssel érintett pályázatok értéke mintegy 13,7 milliárd forint volt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Mihálovits András
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást