Az októberi infláció 0,2 százalék volt

InfoRádió / MTI
2008. november 11. 10:34
A fogyasztói árak októberben 0,2 százalékkal nőttek szeptemberhez képest, és 5,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.Londoni elemzők októberre 5,3 százalékos 12 havi fogyasztói áremelkedést vártak.

Szeptemberben nem változott az infláció augusztushoz képest, és 5,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Az idei év első tíz hónapjában átlagosan 6,5 százalékkal emelkedtek az árak.

Az év első tíz hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 6,5 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. Októberben az "alapdrágulás", a szezonálisan kiigazított maginfláció 4,6 százalékos volt éves összehasonlításban, miközben szeptemberhez képest 0,2 százalékkal nőtt.

A nyugdíjas fogyasztói-árindex havi mutatója 0,3 százalékos növekedést mutat, a 12 havi mérték 5,6 százalék.

Egy hónap alatt, idén októberben az élelmiszerek árai 0,3 százalékkal emelkedtek, azaz megállt és kissé visszafordult a június óta regisztrált árcsökkenési tendencia, ami a nyári idényáras élelmiszerek "kifutásának", azaz a jó termésnek volt köszönhető.

Idén októberben az élelmiszer árucsoporton belül az idényáras élelmiszerek árai 3,5 százalékkal nőttek, ezen belül a friss zöldség 10,3 százalékkal, a gyümölcs 2,7 százalékkal, miközben a burgonya ára 10,8 százalékkal esett. Nőtt a sertészsiradék ára, 9,9 százalékkal, a tojás 1,3 százalékkal, ugyanakkor csökkent a liszt ára 2,1 százalékkal, az étolajé és száraztésztáé 1,9-1,9 százalékkal.

A ruházkodási cikkek a téli szezonváltás nyomán egy hónap alatt 4,9 százalékkal tovább drágultak, a háztartási energiánál, a szeszes italoknál és a dohányáruknál egyaránt 0,4 százalékos árnövekedést regisztrált a KSH.