A magyar bankrendszer nem rendült meg, csak kijózanodott

InfoRádió / MTI
2008. november 11. 14:24
"A magyar bankrendszer a pénzügyi válság következtében nem rendült meg, csak kijózanodott" a Scale Consulting Kft. ügyvezető partnerei, Bernáth Tamás és Chornitzer Péter szerint. A szakértők szerint a bővülés időszakának vége, a bankok saját ügyfélkörük felé fordulnak, a verseny erősödik, ami jó a megbízható hiteladósoknak.

Bernáth Tamás a keddi sajtótájékoztatón úgy vélekedett: az, hogy nem fogadta örömujjongás a bankmentő csomagot, azt jelenti, hogy a bankok kellő tartalékkal rendelkeznek. "Nem biztos, hogy a mentőcsónakba felkapaszkodnak a piaci szereplők" - mondta.

A válságból tehát nem kell kihúzni a hitelintézeteket, a szabályozás területén azonban Bernáth Tamás szerint vannak tennivalói az államnak. Ez azonban nem magyar sajátosság, a szabályozó hatóságok világszerte azon gondolkodnak, min, és hogyan kellene változtatni - fűzte hozzá. Magyarországon a felülvizsgálat érintheti például az önrész nélküli hitelezést, amiről a lízingcégek régóta tudják, hogy nem tartható, az erős verseny azonban nem engedte, hogy kiszálljanak.

A szakértő rámutatott: a költséghatékonyság a tulajdonosok részéről erősebb kívánalom lesz, mint eddig. A fiókhálózat dinamikus bővítése véget ér, inkább azon gondolkodnak majd a bankok, hogyan lehetne a meglévőt megtölteni üzlettel, s ebbe belefér a racionalizálás is. Nagy valószínűséggel szerkezetátalakítások is lesznek. A bankok igyekeznek más területeken, például a keresztértékesítésben hasznosítani a munkaerőt, ugyanakkor az értékesítés csökkenése a létszám szűkítésével is járhat.

Koncentrációtól nem kell tartani Chornitzer Péter szerint. A szakértő úgy vélekedett, hogy a közép-kelet-európai piac még mindig vonzó a meglévő tartalékok és az árazás miatt. Az itteni bankok az eddiginél kevésbé profitábilisak lesznek, de még mindig bőven versenyképesek az anyabankok országaihoz képest.

Korrekció várható a kockázatkezelés területén is, kifinomultabb módszereket alkalmaznak majd az ingatlanértékelés során vagy például a behajtási tevékenységben - tette hozzá. A szakértő arra számít, hogy a hitelintézetek az ügyfélbírálat során is új eljárásokat vezetnek be, amit nagyobb óvatosság jellemez majd, a saját ügyfelek pedig nagyobb kedvezményeket élveznek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bernáth Tamás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást