Ezermilliárdos csomag a vállalkozásoknak

InfoRádió / MTI
2008. november 7. 15:34
A korábban már ismert 800 milliárd forintos hatású, vállalkozásélénkítő csomag ezermilliárdra bővül az Új Magyarország Fejlesztési Terv átdolgozása keretében - mondta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a kormány nem gazdaságot élénkítő, hanem társadalmi folyamatokat befolyásoló intézkedéseket jelentett be.

A hét évre szóló, 2007-2013 között megvalósítható Új Magyarország Fejlesztési Tervet kétéves szakaszokra kívánja lebontani a kormány, s az új, 2009-től induló periódus elképzeléseit teszi le az OÉT asztalára, az előző két év tapasztalatait felhasználva - közölte Bajnai Gordon.

A háromoldalú társadalmi egyeztetési folyamatba az utóbbi hónapokban új "partner" kapcsolódott be, a nemzetközi pénzügyi válság, amely a következő egy évben érdemben befolyásolja a gazdasági folyamatokat - jelezte a gazdasági miniszter. A vállalkozások kevesebb hitelhez jutnak, beszűkülnek a felvevő piacok és elveszhetnek munkahelyek - sorolta a következményeket.

"A mi dolgunk az, hogy minden eszközzel megpróbáljuk a válság hatásait csökkenteni, s számunkra az Új Magyarország Fejlesztési Tervben foglalt megközelítően 7.000 milliárd forint, és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program további 1.000 milliárdja az a fejlesztési eszköz, amellyel a gazdaság élénkítése és a munkahelyek megőrzése elősegíthető" - fogalmazott a gazdasági miniszter.

A miniszter tájékoztatása szerint a kis- és közepes vállalkozások három formában: hitel, tőke, és vissza nem térítendő támogatás keretében juthatnak hozzá az összegekhez. A források között szerepelnek az európai uniós pénzek, a Magyar Fejlesztési Bank által felvett és a kkv szektornak tovább adott hitelek, az állami garanciával ellátott kereskedelmi bankok által nyújtott hitelek, és azok a tőkejuttatások, amelyeket a gyorsan fejlődők kaphatnak meg.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a kormány nem gazdaságot élénkítő, hanem társadalmi folyamatokat befolyásoló intézkedéseket jelentett be.

Parragh László az InfoRádiónak azt mondta: az uniós források kiáramlását kellene felgyorsítani, és az operatív programokon belül a gazdaság számára átcsoportosítani.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bajnai Gordon
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Parragh László
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást