A gazdasági szereplők Obama győzelmét várják

Infostart
2008. november 4. 11:02
Bár a piacok hagyományosan a republikánusok mellett teszik le általában voksukat, a mostani amerikai elnökválasztás kivétel. Az elmúlt napok piaci hangulata azért pozitív, mert többen várják a demokrata Obama győzelmét.

A Cashline elemzője szerint, ha valóban Obama nyer, akkor marad még egy pár napig a kedvező piaci hangulat, ám néhány szektornál lehetnek veszteségek, például az energiavállalatoknál, amelyek köztudottan McCain támogatását élvezik.

A republikánus elnökök általában jobban kedveznek a piacnak, hiszen általában adócsökkentést hajtanak végre, és olyan piacbarát politikát követnek, amely több jövedelmet hagy a vállalatoknál.

Most azonban más a helyzet az Egyesült Államokban - mutatott rá Sarkadi Szabó Kornél. Az elmúlt nyolc év hibás politikájának eredményeként a tengerentúlon is megszorításokra van szükség. A piac is látja, hogy Obama, akár az ingatlanpiachoz is hozzá mer nyúlni.

Az elemző úgy véli: az elmúlt napok piaci folyamatait is kedvezően befolyásolta az a vélekedés, hogy a demokrata jelölt nyeri az elnökválasztást, McCain győzelme kisebb csalódást keltene a részvénypiacon.

Obama győzelme inkább az energiaszektorban váltana ki kedvezőtlen fogadtatást, a jelölt ugyanis többször bírálta azokat és az energiatakarékosságot hangsúlyozza.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást