Tanulhatunk Finnország példájából

Infostart
2008. október 31. 14:31
A nemzetközi hitelcsomag hatása és a belföldi intézkedések jó kiindulási alapnak tekinthetők ahhoz, hogy Magyarország közeledjen az eurózóna-csatlakozáshoz. Ehhez azonban mindenképpen teljesíteni kell a kritériumokat - mondta Jyrki Katainen finn pénzügyminiszter azt követően, hogy megbeszélést folytatott magyar kollégájával, Veres Jánossal.

Finnország az EU szintjén támogatja Magyarországot abban, hogy meginduljon a növekedés és újra sikeres pályára álljon a magyar gazdaság - mondta a finn pénzügyminiszter azt követően, hogy megbeszéléseket folytatott Veres Jánossal.

Jyrki Katanien kiemelte: az 1990-es években Finnország úgy birkózott meg a gazdaságát sújtó recesszióval, hogy jelentősen: 6 év alatt 10 százalékponttal csökkentették a költségvetési deficitet, a társasági adót a felére csökkentették, és jelentős állami pénzeket fektettek kutatás-fejlesztésbe.

Veres János ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a sorrend nagyon fontos: csak azt követően lehet adót csökkenteni, miután sikerült levinni a költségvetés hiányát.

Emlékeztetett arra, hogy folyamatban vannak a tárgyalások Brüsszellel arról, hogy Magyarország a közeljövőben befolyó uniós forrásokat célzottabban használhassa fel, például a munkahelyek megőrzésére, a vállalkozások támogatására, hogy ezzel tompítsák a globális pénzügyi válság reálgazdasági hatásait.

Kérdésre válaszolva Jyrki Katainen azt mondta: a nemzetközi hitelcsomag hatása és a belföldi intézkedések jó kiindulási alapot jelenthetnek ahhoz, hogy Magyarország közeledjen az eurózóna-csatlakozáshoz, ehhez azonban teljesíteni kell a maastrichti kritériumokat.

Veres János szerint az uniónak mérlegelni kell a globális válság nyomán kialakult helyzetet, és látni kell azt is, hogy nemcsak az euróövezeten kívüli, hanem az uniós tagállamok is támadhatóak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Navracsics Tibor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást