Különös kedvezményekkel csábítják az autósokat a biztosítók

Infostart
2008. október 31. 08:03
Indul a kötelező felelősségbiztosítás idei kampánya. A 2009-es tarifákat elemző biztosítási brókercég szerint a tarifák elmúlt években tapasztalt csökkenése megtorpant. A felmérések szerint több lesz az átszerződő, és várhatóan most is jól fog szerepelni a Genertel Biztosító, továbbá vélhetően sokan fogják választani a Közlekedési Biztosítási Egyesületet. Az Allianz Hungária átlagosan 20-25 százalékkal csökkentette árait. Az InfoRádió megnézte, hogy az 1500 és a 2000 köbcentiméteres kategóriában mire számíthatnak a különböző generációk.

Megtorpant a kötelező felelősségbiztosítási díjak csökkenése a CLB Biztosítási Alkusz ügyviteli igazgatója szerint. Bravik Attila elmondta: bár az infláció mértéke alatt, de növekedtek a tarifák. Ez alól az Allianz Hungária Zrt. stratégiája jelent kivételt, hiszen minden területen 20-25 százalékos árcsökkenést tapasztalhatunk a társaság tarifáinál. Ennek hátterében az áll, hogy az Allianz mellett az elmúlt években számos olyan társaság jelent meg, amely alacsonyabb díjakat kínál, mint a legnagyobb magyarországi biztosító. A jelentős ármérséklés ellenére sem kerül az ár szempontjából dobogós helyre, de az is tény, hogy sok ügyfélnél nem a legalacsonyabb ár a legfontosabb szempont.

Új piaci szereplők

A két új piaci szereplő óvatos stratégiát folytat, kellő szegmentálással alkotják a díjaikat. A WABARD Biztosító Zrt. tarifáiról például elmondható, hogy amennyiben az ügyfél középkorú vagy idősebb, akkor nagyon attraktívak a díjak, de nem megy mélyen a többi piaci szereplő díjai alá. A másik megcélzott csoportot a nagy haszongépjárművek, a nagyobb autóparkok üzemeltetői jelentik.

A másik most piacra lépő cég, az MKB Általános Biztosító Zrt. esetében nem látszanak olyan célcsoportok, amelyeket a társaság kiemelten célba vett volna.

Érdekes kedvezmények


Új kedvezmények is megjelentek a piacon. Ezek egy része valóban befolyással vannak a biztosító kockázatára, de némelyik kedvezmény inkább a marketingtevékenység kategóriájába tartozik. Az egyik cég például a pályakezdő felsőfokú végzettségűeknek ad kedvezményt, egy másik cég a finanszírozási konstrukcióban vásárolt autókat preferálja. Egyértelmű a szándék abban az ajánlatban, ahol komoly kedvezményt kapnak azok az ügyfelek, akik korábban hosszú ideig valamelyik másik céghez voltak hűségesek.

Az "érdekes" kategóriába sorolta a szakértő a véradóknak szóló kedvezményt, vagy például a "BKV-kedvezményt". Utóbbi esetben azok az ügyfelek kaphatnak alacsonyabb tarifát, akik BKV-bérlettel rendelkeznek.

A most induló kampányról a szakértő elmondta, hogy várhatóan idén is jól fog szerepelni a Genertel Biztosító, és vélhetően most is sokan fogják választani a Közlekedési Biztosítási Egyesületet. Az előzetes kalkulációk szerint jó eredményekre számíthat Magyar Posta Biztosító Zrt., és meg kell említeni a WABARD Biztosítót is - prognosztizálta Bravik Attila.

Számítási példák

A biztosítók ajánlatainak összehasonlítása nem egyszerű feladat, hiszen a cégek egy része konkrét összegeket ad meg ajánlatában, egy másik csoportjuk viszont különböző szorzókkal díjazza, vagy éppen bünteti az életkort vagy a lakóhelyet. Ez utóbbi szempontból is nagy a szórás, hiszen egyes cégek nagyobb régiókban gondolkodnak, vagy egyszerűen csak Budapest, Pest megye, megyeszékhely és "egyéb" kategóriákat határoznak meg, de akadnak olyan biztosítók, ahol a települések szerint listázzák az ügyfeleket. Olyan céget is találni, ahol a budapesti kerületeket is külön csoportokba sorolják. Az életkorra vonatkozó kategóriák is eltérőek.

Az InfoRádió az alábbi szempontból böngészte végig a hatalmas kínálatot: az általunk kiválasztott személygépkocsi erőforrása 1500 és 2000 köbcentiméter közötti. Azt néztük meg, hogy egy ilyen jármű esetében mekkora az éves díj, ha a szerződő budapesti, vagy megyeszékhelyen él, illetve 25 évnél fiatalabb, vagy 30 év körüli, illetve 55 évesnél idősebb.

Dühöngő ifjúság

Az egyik biztosítónál a legveszélyesebb kategória, vagyis a 25 évesnél fiatalabb budapesti autótulajdonos az adott hengerűrtartalom esetében évi 485 ezer forintot lenne kénytelen fizetni. Ugyanezen ifjú 436 ezerért köthet kötelezőt, ha valamelyik megyeszékhelyen él. Harminc évesen már 100 ezerre, illetve 84 ezer forintra csökken itt a tarifa, egy megfontolt 40-es pedig 47 ezer és 37 ezer forint körüli összegre számíthat.

Egy másik cég nem bünteti ennyire a fiatalságot: náluk egy fővárosi ifjonc 220 ezer forintot ér, egy megyeszékhelyen élő pedig 175 ezret. Harmincasok esetében az árfolyam 115 ezer és 86 ezer, 55 éves kor felett 89 ezer és 61 ezer forinttal kell kalkulálni.

Érdekes árakra bukkantunk egy harmadik társaságnál. Bár a legfiatalabb budapestieket ők majdnem 300 ezer forintra taksálják, ugyanez vidéken 225 ezer. A 30-as fővárosiak 136 ezer forintra számíthatnak, vidéki társaiknak ugyanakkor csak 65 ezret. Az ötvenesek itt kevésbé járnak jól: 126 ezer forintot, illetve 65 ezret kérnek tőlük.

{{keretes_cim}}

A kötelező felelősségbiztosítások esetében évről évre egyre több az átszerződő - mondta az InfoRádiónak Bacher János. A GFK ügyfélkapcsolati igazgatója hozzátette: a tavaly a gépkocsi tulajdonosok 20 százaléka számolt be arról, hogy tervezi az átszerződést, idén azonban ez az arány 24 százalék.

A növekedés hátterében több tényező áll, az egyik az, hogy egyre többen használnak internetet, és a tapasztalatok szerint az átszerződéseket általában a világhálón kötik. Az átszerződések során az alacsonyabb árak motiválják az autósokat.

Leginkább a magasabb jövedelmű városi rétegek választják ezt a lehetőséget. Ennek oka egyfelől, hogy Budapesten és a nagyvárosokban sokkal magasabb a biztosítási díj, továbbá a jobb anyagi körülmények között élők nagyobb autókkal közlekednek, ez is emeli a tarifákat esetükben. A kutatócég ügyfélkapcsolati igazgatója elmondta: tavalyhoz képest idén az idősebb korosztály, a hölgyek és az alacsonyabb végzettségűek körében is megnőtt a gépjármű felelősségbiztosítás iránt érdeklődők aránya.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Binder István
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Bravik Attila
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Bacher János
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást