Békesi: Ha ügyes a kormány, jelentős kamatfelárat megspórolhatunk

Infostart
2008. október 31. 15:16
Az 1994-95-ös IMF hitelkeret-felajánlás teljesen eltért a jelenlegi helyzettől - mondta a Békesi László, a Horn-kormány egykori pénzügyminisztere. Hozzátette: akkor lényegesen szigorúbbak voltak az IMF feltételei az eltérő világgazdasági helyzet miatt. Békesi László hozzátette: célszerű felhasználni a jelenlegi hitelkeret egy részét, de semmiképp sem az egészet.

A Nemzetközi Valutaalap az 1994-95-ös hitelkeret-felajánlás során szigorúbb követelményeket támasztott Magyarországgal szemben, mint most - közölte az InfoRádióval Békesi László volt pénzügyminiszter.

Kifejtette: akkor egy normális világgazdasági környezetben kizárólag a magyar gazdaságpolitika hibáinak a korrigálására kellett igénybe venni a forrásokat, és a finanszírozási krízis Magyarországgal szemben volt kiélezett, míg jelenleg világméretű hitelválság van.

Békesi László szerint célszerű felhasználni a jelenlegi hitelkeret egy részét, de nem sem az egészet. Az egykori tárcavezető közölte: akkor kell igénybe venni a hitelt, ha kényszerhelyzetbe kerül az ország, és a likviditása megromlik, vagy ha az állampapírpiacon nem tudja az adósságtörlesztő-részletekhez szükséges új kötvényeket kibocsátani.

Ha okosan gazdálkodik vele a jegybank és a kormány, akkor a hitelkeret egy részét fel tudja használni az ennél rosszabb, drágább és rövidebb átfutású hitelek kiváltására, ezzel jelentős kamatfelárat megspórolva - emelte ki.

Hanganyag: Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást