Egész nap pluszban a BUX

Infostart
2008. október 30. 14:44
A Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe, a BUX 5,8 százalékos emelkedéssel nyitott. Ebből némileg veszített később, de délután háromnegyed háromkor is 4,9 százalékos pluszban állt a szerdai záró értékhez képset. Elemzők arra számítanak, hogy csütörtökön tovább folytatódhat a részvények korrekciója, amelynek eredményeként akár felülteljesítő is lehet a BUX az európai börzékhez képest.

A MOL délután háromnegyed háromkor 7,3 százalékos emelkedés után 11.640-on állt, míg az OTP papírjai 6,5 százalékos pozitívuma 3779 forintos papírokat jelent.

A Magyar Telekokm 3,5 százalékot növekedett, jelenleg 657 forintba kerül egy papír, míg a Richter 3,2 százalékos emelkedés után 27.150 forinton áll. Az EGIS jelenleg éppen annyit ér, mint a szerdai tőzsdezáráskor, 10.310 forintot.

Az euró árfolyama a budapesti bankközi devizapiacon délután három előtt 257,9 forint volt, míg a dolláré 197,7 forint.

Pozitív kezdés

Az öt nagy cég mindegyike pozitívan kezdett: a MOL 6, a Magyar Telekom 3,9, a Richter 0,4, míg az Egis 2 százalékos pluszban kezdett. Nyitás után két perccel már fel is kellett függeszteni a kereskedést az OTP-papírjaival, azok ugyanis elérték a tíz százalékos emelkedést - ezt később megtette a MOL is.

Egy óra után csak egyik nagy részvény sem volt mínuszban. A MOL 7,6, a Magyar Telekom 3,5, az OTP 6,3, a Richter 2,3, az Egis 1,43 százalékos pluszban volt. A BUX 5 százalékkal emelkedett.

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője előzetesen az elmúlt napok emelkedését várta a magyar piactól, annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban mínuszban zártak a főbb tőzsdeindexek.

Az MTI-nek nyilatkozva úgy vélte: amennyiben a csütörtök délután megjelenő amerikai GDP-adat negatív meglepetést okoz a piacokon, a kereskedés második felére a magyar börze is bizonytalanabbá válhat.

Nyerésben a nyugat-európai tőzsdék

Csütörtök délelőtt kezdeti emelkedésüket tovább növeltek az átfogó európai tőzsdeindex; a felfutást a bányaipari és banki papírok vezették - utóbbiak különösen azt követően indultak meg felfelé, hogy a Deutsche Bank közzétette kedvező eredményeit.

A legfontosabb európai részvények mozgását tükröző FTSEurofirst 300 értéke csaknem két százalékkal került magasabbra dél tájban.

Közel 12 százalékos növekedést hozott a német KWS Saat mezőgazdasági vállalkozásnak az a bejelentés, hogy a társaság bevétele akár 10 százalékkal is megnövekedhet; a cégről a DZ Bank közölt optimista elemzést.

A stabilizálódó olajár az olajipari szolgáltatások piacán okozott komoly árfolyamemelkedést: a Petrofac árfolyama több mint 12 százalékkal, a JohnWood Group csaknem 20 százalékkal, a Wellstream pedig mintegy 27 százalékkal jutott magasabbra; az elemzők úgy látják, hogy általános vélekedés szerint a "dolgok" nem alakulnak olyan rosszul, mint korábban vélték, és valószínűleg nem minden nagy projektet állítanak le.