"A kiadáscsökkentésnek nem szabadna itt megállnia"

Infostart
2008. október 30. 17:24
Az önkormányzati reform hozzájárulna egy jelentős kiadáscsökkentéshez, igaz, nem az első évben - mondta az InfoRádiónak az ING vezető makrogazdasági elemzője. Németh Dávid szerint ugyanakkor nem körvonalazódik semmilyen nagyobb változtatás a közszférában tervezett megszorításon kívül. A szakértő attól tart, hogy itt meg is reked a kiadáscsökkentési folyamat.

Az önkormányzati rendszer megreformálásával jelentősen csökkenteni lehetne az állami kiadásokat, ez azonban hosszú folyamat, amely az első időben ráfordításokkal jár, hiszen az elbocsátott dolgozóknak végkielégítést kell fizetni, a struktúra átalakítása pedig adminisztratív költségeket von maga után - mondta az InfoRádiónak az ING vezető makrogazdasági elemzője.

Németh Dávid hozzátette: éppen ezért az önkormányzati reformmal jövőre nem lehet pénzt spórolni, emiatt nyúlt a kormány olyan területhez, a közszférához, ahol gyorsan vissza lehet fogni a kiadásokat.

Az elemző szerint a szociális kiadásokból is jócskán faraghatna még a kormány. "Nagyon sok minden alanyi jogon jár, ami nonszensz. A szociális háló arra hivatott, hogy célzottan juttasson pénzt azoknak, akik a leginkább rászorulnak" - közölte.

Bár az elemzők időről időre felvetik, hogy az állami kiadásokat csökkenteni kell, a pénzügyminiszter mindig azt válaszolja: megtették már, amit lehetett. Németh Dávid szerint igaz ugyan, hogy a minisztériumoktól sok dolgozót küldtek el, ám munkájukat kiszervezték, így azért ugyanúgy fizetni kell, de már külső cégeknek.

Az ING vezető elemzője attól tart, hogy a kormány a közszférában végrehajtott megszorításoknál megáll, és nem folytatja a kiadások lefaragását. Pedig Németh Dávid szerint a jelenlegi helyzetben még el lehetne fogadtatni a lakossággal az erre irányuló döntéseket. Ha elvonulnak a felhők, lehetséges, hogy a kormány nem teszi majd meg a további lépéseket - fűzte hozzá.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást