Magyarország megmentése miatt gyengül az euró?

Infostart
2008. október 23. 13:05
Ha a forint ellen újabb támadás indulna, a nemzeti bank a szünnap ellenére is közbe tud avatkozni - mondta a portfolio.hu elemzője. Baráth Szabolcs szerint a mai és a holnapi nap kulcsfontosságú lehet a forint árfolyamának tekintetében.

A szakember emlékeztetett arra, hogy a világ tőzsdéi működnek, az Egyesült Államokban nagyon komoly eladói nyomás tapasztalható, ami átragadt az európai kereskedésre is. A részvénykereskedést főként az olajár jelentős, 7 százalékos csökkenése mozgatja, az olajcégek részvényei szerdán 10-15 százalékkal estek.

Baráth Szabolcs elmondta: szerdán a magyar fizetőeszköz 284 forintig gyengült az euróval szemben, csütörtök reggel azonban erősödött az árfolyam, 10 óra körül 276 forint körül álltak a jegyzések. Délután egy órakor 282,5 forintot adtak egy euróért.

"Nagyon érdekes és kulcsfontosságú lesz ez a két nap, hogy mi történik a forint árfolyamával" - fogalmazott az elemző. Hozzátette: egyre több olyan véleményt olvasni, miszerint az euró azért gyengül a dollárral szemben, mert európai terv körvonalazódik Magyarország megmentésére.

Ha támadás indul a forint ellen, a nemzeti bank csütörtökön is közbe tud avatkozni. Az esetleges intervenció a londoni kereskedőkön keresztül történik, erre vélhetően fel is készült a jegybank, nem véletlen, hogy szerdán emelte 300 bázisponttal az alapkamatot - hangsúlyozta Baráth Szabolcs.

A portfolio.hu cikke szerint a nemzetközi piacokon a kockázatkerülő magatartás erősödését jelzi, hogy a dollár újabb és újabb csúcsokat dönt az euróval szemben, mert a tőke többek között a feltörekvő piacokról az amerikai felé menekül. Ez a nemzetközi piaci környezet a közelmúlt tapasztalatai alapján továbbra is leértékelődési nyomás alatt tarthatja a feltörekvő devizákkal együtt a forintot is.

A Reuters kereskedési rendszere szerint szerda késő este új történelmi mélypontra jutott a magyar fizetőeszköz az euróval szemben 285,30-nál.Kamatdöntések Európában

Svédországban fél százalékponttal 3,75 százalékra csökkentette az irányadó kamatot a központi bank. Az intézkedés célja, hogy enyhítsenek a globális pénzügy válság miatt a svéd gazdaságra nehezedő nyomáson. A jegybank közölte: a következő hat hónapban további fél százalékpontos kamatvágásra lesz szükség.

Közben Törökországban is kamatértekezletet tartott a központi bank. A szinten tartásra vonatkozó döntés után több mint 4 százalékkal gyengült a líra.

Minszk is segítségre szorul

Fehéroroszország a Nemzetközi Valutaalaphoz fordult segítségért a pénzügyi válság miatt. Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezetője azt mondta: még nem határozták meg, hogy pontosan mekkora hitelkeret áll majd a kelet-európai ország rendelkezésére. Az ország adósságállománya 14 milliárd dollár, amelynek 60 százaléka rövid lejáratú.

Minszk a múlt héten kétmilliárd dolláros kölcsönről állapodott meg Oroszországgal, az összeg egyik felét még az idén, a másik felét jövőre folyósítja nyugati szomszédjának.

Az IMF az elmúlt hetekben Izlanddal, Ukrajnával, Szerbiával, Magyarországgal és Pakisztánnal kezdett tárgyalásokat rendkívüli hitelmegállapodásról.

Hanganyag: Sánta András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást