Új szereplők jelenhetnek meg a mobilpiacon

InfoRádió / MTI
2008. október 22. 11:43
Új mobilpályázatokat hirdetett meg a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) annak érdekében, hogy élénküljön a verseny a telefon és az internet piacon - mondta Pataki Dániel, a hatóság elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A pályázatok alapján akár két új mobiltelefon-szolgáltató is megjelenhet. Az új szolgáltatók első körben 15 évre szóló frekvenciahasználati jogosultságot szerezhetnek, amit később további 7,5 évvel hosszabbíthatnak meg.

Az egyik nyertes hasonló frekvenciakészletet szerezhet meg a pályázaton, mint a jelenleg is a piacon lévő három mobilszolgáltató. A másik pályázó pedig a jelenleg nem használt 450 megaherzes frekvenciatartomány hasznosítására szerezhet jogosultságot. Ez a szolgáltatás elsősorban a ritkán lakott területek és települések vezeték nélküli szélessávú internet-ellátását javíthatja.

Az NHH további öt csomagot hirdetett meg a 26 gigaherzes frekvenciatartomány hasznosítására: ez a frekvenciatartomány a mobilszolgáltatók, illetve más piaci szereplők, vagy akár nagyvállalatok belső infrastruktúrájának fejlesztésében tölthet be fontos szerepet és hozzájárulhat ahhoz, hogy jelentősen emelkedjen az ország jelenlegi vezeték nélküli szélessávú internet-lefedettsége.

Pataki Dániel kifejtette: az NHH megítélése szerint a mobilpiacon az elmúlt években a verseny intenzitása lanyhult, ugyanakkor nagyon nagyok a lehetőségek a vezeték nélküli internet területén. Ezért is van szükség és lehetőség a rendelkezésre álló frekvenciacsomagok pályáztatásával új szereplők bevonása.

A pályázati kiírást október 22-től lehet megvásárolni. A pályázatokat november 20-án kell benyújtani. A GSM/DCS/UMTS és a 450 megaherzes pályázat eredményhirdetésére legkorábban december 22-én, a 26 gigaherzes pályázatokéra pedig 2009. január 30-án kerülhet sor.

Az NHH a frekvenciákért minimum 100 millió forintot, illetve az éves nettó árbevétel minimum 0,75 százalékát kéri.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Pataki Dániel
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást