Bajban van a Yahoo

Infostart
2008. október 22. 16:29
A romló gazdasági helyzet miatt másfélezer alkalmazottjától válik meg az internetes szolgáltatásairól ismert Yahoo. A cég harmadik negyedéves bevételei 64 százalékkal estek vissza. A nehéz idők azonban jó hírrel szolgálhatnak külföldi szakembereknek: a Yahoo ugyanis arra kényszerülhet, hogy az Egyesült Államokon kívüli irodákba telepítsen át állásokat. A céggel szemben közben nyereséget jelentett egy másik technológiai cég, az Apple, de még az iPhone gyártója is óvatos.

A Yahoo már készül az elhúzódónak tartott gazdasági válságra. Azt követően, hogy a cég elmúlt negyedéves nyeresége 64 százalékkal esett, gyorsan bejelentette, hogy az utcára teszi dolgozói egytizedét. A hírre kedvezően reagáltak a befektetők, akik amúgy évek óta elégedetlenek a cég vezetésével. A Yahoo részvények értéke ugyanis hét százalékkal emelkedett. A piac például a mai napig nem tudja megemészteni, hogy miért utasította el a Jerry Yang vezette cég a Microsoft tavalyi fúziós ajánlatát, amely szerint a szoftveróriás a jelenlegi névérték háromszorosát fizette volna a yahoo részvényekért.

A vállalat a következő évben 400 millió dollárt próbál megtakarítani és az elbocsátások ennek a programnak a részét képezik. A megtakarítást szolgálhatja az is, hogy a tevékenység egy részét külföldi alvállalkozókkal végeztetik majd el.

Más internetes cégekhez hasonlóan a Yahoo is jobbára az online hirdetőkből él, akik viszont a gazdasági válságra készülve visszafogták a költekezést.

A cég mellett az eBay aukciós portál is 1600 dolgozótól válik meg. Úgy tűnik a Google-nak egyelőre sikerült elkerülnie a bajt, amely 26 százalékos nyereséget ért el az év harmadik negyedévében. Mindez annak tudható be, hogy a Yahoo jobban függ grafikus reklámoktól, amelyekre jelenleg nehezebb vevőt találni.

A Google a szöveges reklámlinkekből szerez bevételt és csak akkor, amikor a felhasználó rákattint azokra.

Piaci elemzők szerint fenomenális eredményt ért el közben az Apple, amelynek közel hétmilliót sikerült eladnia nemrég bemutatott érintőképernyős telefonjából, az iPhone 3g-ből, megelőzve ezzel a rivális BlackBerryt. Mindezek nyomán a cég profitja 26 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest. A cég ennek ellenére csak szerény eredményekre számít az év végén.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást