Az olajtermelők sem bíznak az áremelkedésben

Infostart
2008. október 21. 08:30
Nem számíthatnak az olajárak tartós emelkedésére az exportőr országok, még akkor sem, ha az OPEC pénteki tanácskozásán döntenek arról, hogy napi egymillió hordóval mérsékeljék a kitermelést. Közben a várható lépés hírére a piacokon - az elemzőknek ellentmondva - emelkedni kezdett az olaj ára.

Az OPEC egyre több tagállama követeli, hogy a szervezet tegyen valamit a pénzügyi válság nyomán beindult olajáresés megállítására. A nyári rekord 147 dollárros rekordárhoz képest most már 70 dollár körül mozog a kőolaj hordonkénti ára.

Az olajexportőrök szervezete, az OPEC pénteken Bécsben válságtanácskozást tart, mert a tagállamok attól félnek: ha tartósan alacsony marad az olajár, akkor azt a költségvetési programjaik bánják.

A washingtoni székhelyű PFC Energy tanácsadó cég szerint a 13 tagból álló, a világ olajexportjának 40 százalékát adó tömb napi egymillió hordóval fogja majd vissza a kitermelést. Oroszország a csoporttal összehangolva szintén csökkenti a kitermelést.

Pénteken - a rendkívüli OPEC csúcs hírére - felfelé indultak meg az árak, de egyes elemzők szerint nem lesz tartós a trend, mert a piac már a várható kitermelési korlátozásra is felkészült. Az ausztrál ANZ bank elemzője szerint az alkuszok 2 millió hordós korlátozást "áraztak be". Hétfőn ennek ellenére további, közel másfél dollárral emelkedett az ár.

Kamel al-Harami független olajpiaci elemző, korábban a kuvatiti Petroleum Társaság, a Q8 elnöke azt mondta, hogy az egymillió hordós termeléscsökkentés azért nem hozza meg a kívánt eredményt az OPEC-nek, mert a kitermelők "az első naptól fogva megszegik majd a kvótákat".

Csakib Helil algériai olajminiszter és az OPEC elnöke ennek ellenére sziklaszilárdan hisz abban, hogy pénteken valóban döntenek a korlátozás kitermeléséről, hogy úgymond "stabilizálják az árakat".

Az olaj értéke azért kezdett el meredeken zuhanni az utóbbi hetekben, mert a fejlett országokban a pénzpiaci válság hatására visszafogták a fogyasztást. Elemzők megjegyzik azt is: Iránnak és Venezuelának - két Amerika-ellenes OPEC-tagnak - különösen rosszul jön az árcsökkenés, mert a szabványnak számító olajfajtánál nehezebb és ezért csak árengedménnyel eladható olajat termelnek ki. Ezért ezek az országok jobban érdekeltek a magasabb árakban, mint mások.

A Nemzetközi Energia Ügynökség arra sürgette az OPEC-et, hogy ne próbálja felfelé tornászni az árat, mert akkor az lefékezné a még mindig növekedő Kínát, Indiát és Brazíliát. "Az, hogy ezek az országok olajhoz jussanak, a globális jólét egyik záloga" - mondta Nobua Tanaka, a szervezet vezetője. A párizsi székhelyű ügynökség szerint az idén napi 240 ezer hordóval kevesebb olajra lesz igény, mint korábban gondolták.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást