Teljesen lemondtak rólunk a külföldi befektetők?

Infostart
2008. október 20. 16:17
A feltörekvő piacokról összességében 2,4 milliárd dollár áramlott ki az elmúlt héten. Hasonló a helyzet a szűkebb régiónkat is magába foglaló EMEA (feltörekvő Európa, Közel-Kelet és Afrika) térségben is, ahonnan a tőkekiáramlás érezhetően megnőtt a megelőző héthez képest, sőt, a három héttel ezelőtti 800 milliós tőkekivonást leszámítva ismét rekordszintek közelébe kúszott a befektetők által kimenekített tőke nagysága.

Nem hozott pozitív meglepetést az elmúlt hét a feltörekvő piaci tőkemozgásokat illetően, a fejlődő országokban befektető alapokból összességében 2,4 milliárd dollár áramlott ki. Érdekes módon ugyanakkor a globális alapok enyhén pozitív értékesítéseket könyvelhettek el, de a hosszabb távú összkép minden kategóriában negatív, és az év eleje óta közel annyi tőke áramlott ki az alapokból, mint amennyi 2007-ben beáramlott.

A globális tőkepiaci hangulatnak megfelelően alakultak a feltörekvő piacokon az elmúlt heti tőkemozgások, a befektetők a rendkívül bizonytalan helyzetben tovább folytatták tőkéjük kimenekítését a fejlődő piacokon befektető alapokból. A múlt szerdán lezárult hét nap során összesen 2,4 milliárd dollárt vontak ki ezekből a termékekből, 100 millió dollárral többet, mint az elmúlt héten.

Ez a tőkekivonás ugyanakkor nem számít kiugrónak az elmúlt hetek tapasztalatai alapján, sőt, annak ellenére, hogy némileg erősödött a megelőző héthez képest, pozitív fejlemény, hogy földrajzilag diverzifikált, globális feltörekvő piaci (GEM) alapok enyhe tőkebeáramlást regisztrálhattak a globális negatív hangulatban is. A kategória tőkeáramlásai a nem egy-egy országra vagy régióra, hanem a teljes feltörekvő piaci szegmensre fókuszáló befektetők kockázatvállalási kedvét tükrözi, igen rövid távon persze.

Feltörekvő Európa?


Hasonló a helyzet a szűkebb régiónkat is magába foglaló EMEA (feltörekvő Európa, Közel-Kelet és Afrika) térségben is, ahonnan a tőkekiáramlás érezhetően megnőtt a megelőző héthez képest, sőt, a három héttel ezelőtti 800 milliós tőkekivonást leszámítva ismét rekordszintek közelébe kúszott a befektetők által kimenekített tőke nagysága. Az év első felében még egyedüliként pozitív nettó értékesítést felmutató kategóriából az elmúlt tíz hétben meghaladta a 4 milliárd dollárt.

A teljes feltörekvő piaci alapuniverzumot tekintve szintén nem túl rózsás kép tárul a szemünk elé, július eleje óta csupán egyetlen olyan hét volt, amikor a múlt hetinél magasabb volt a tőkekiáramlás. A tízhetes gördülő mutató így 16 milliárd dollár feletti tőkekiáramlást mutat, és a trend csökkenő.

Az év eleje óta a feltörekvő piaci alapokból több mint 37 milliárd dollárt vontak ki, ami egyúttal azt is jelenti, hogy néhány héten belül teljesen szertefoszlik a 2007-ben mért rekordszintű, több mint 40 milliárd dolláros tőkebeáramlás a kategóriában. Az ázsiai alapoknál ez már meg is történt, és az év elején még eminensként viselkedő EMEA alapoknál is negatívba fordult az év eleje óta mért nettó értékesítés.