PSZÁF: Stabil a magyar pénzügyi rendszer

Infostart
2008. október 20. 18:05
A magyar pénzügyi rendszer változatlanul rendeltetésszerűen működik, eredményes és stabil - állapította meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének jelentése. Binder István, a felügyelet szóvivője elmondta: az ügyfélhitelek állománya 20 százalékkal nőtt, és számottevően bővült a banki ügyfélbetétek állománya is.

A nemzetközi pénzügyi válság ellenére a magyar pénzügyi szektor jelentős dinamizmust és stabilitást mutatott az év első felében. Az összes hitelállomány 20 százalékkal emelkedett, a pénzügyi szektor tőkejövedelmezősége pedig 18 százalékos.

Ez ugyan 5 százalékponttal alacsonyabb a tavalyinál, de még mindig nagyon magas, sok nyugat-európai vagy tengerentúli bank megirigyelné - mondta az InfoRádióban Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője.

Mint mondta, a felügyelet folyamatosan monitorozza a bankok hitelkihelyezéseit, és eddig semmilyen problémát nem talált.

A jövőben a nemzetközi pénzpiaci válság okán a hitelezés drágulása várható, emellett a forint gyengülése is költségesebbé teszi a devizahiteleket. Ez valószínűleg fékezi a növekedést - tette hozzá a szóvivő.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást