Kikosarazzák a hitelfelvevőket - napi 20 ezer visszautasítás

Infostart
2008. október 20. 17:31
Ötmillió hiteligénylést utasítottak vissza az elmúlt 6 hónap során Nagy-Britanniában. Az elmúlt időszak a hitelesek, illetve a hitelt felvenni kívánók számára is igen nehéz volt. Míg nálunk még csak most rebesgetik, hogy nehezebb lesz hitelhez jutni, s akik kapnak, azok is csupán drágábban juthatnak pénzhez, addig az Egyesült Királyságban ez már így is van.

A moneyexpert.com adatai szerint az elmúlt fél év során 3,27 millió hitelkártyaigénylésre mondtak nemet a bankok, s további 1,5 millió személyi kölcsön jutott erre a sorsra, azaz napi 20 ezer igénylést utasítottak vissza a pénzintézetek.

A tapasztalatok szerint leginkább a 25-34 év közöttiek hiteligénylését utasították vissza. Az internetes oldal statisztikái azt mutatják, hogy az ebbe a korcsoportba tartozó hitelkártya-igénylések 21 százaléka volt negatív a megelőző 6 hónap során. Tíz százalék volt az elutasítási arány a személyi kölcsönök esetében.

Akiknek sikerült a hitelfelvétel, azok sem lehetnek felhőtlenül boldogok, mivel a hitelhez kapcsolódó költségek magasabbak, mint 18 hónappal ezelőtt. Az átlagos hitelkártya-adósság THM-je a tavaly márciusi 16,77 százalékról 17,46 százalékra emelkedett. Egy 5000 fontot (1,7 millió forintot) kitevő személyi kölcsön átlagos kamat közel duplájára emelkedett, 8,6 százalékról 15,3 százalékra.