Nincs közeledés, a munkaadók nem emelnék a minimálbért

Infostart
2008. október 17. 18:04
A minimálbérek jelenlegi 69 ezer 500 forintos szinten tartását javasolja a munkaadói oldal a jövő évi bértárgyalásokon az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén. Dávid Ferenc, az oldal szóvivője elmondta: ezt az ajánlatot a jelenlegi nemzetközi helyzet indokolja, ám a jövő év második felében, amennyiben enyhül a válság, akkor a munkaadók hajlandóak a visszamenőleges béremelésre.

A munkavállalói oldal 80 ezer forintos minimálbért lát elfogadhatónak jövőre, ezzel szemben a munkaadó oldal még az inflációnak megfelelő összeggel sem emelné a legkevesebb jövedelem összegét.

A Pénzügyminisztérium ajánlása valahol a kettő között van, ők 72.400 forintos minimálbért javasolnak jövőre.

Dávid Ferenc, a munkaadók szóvivője az InfoRádióban elmondta: a pénzügyminiszter pénteki beszámolója szerint nehéz év vár jövőre a magyar gazdaságra. Szűkülnek az exportlehetőségek, valamint a hitelpiac is.

Mivel a jelenlegi válságban a munkaadók elfogadják, hogy nincs lehetőség az ígért adó- és járulékcsökkentésre, tudomásul kell venni, hogy korábban tervezett megtakarításoktól esnek el jövőre.

Ilyen viszonyok között a munkaadók nem tudnak ígéretet tenni a minimálbér emelésére - hangsúlyozta Dávid Ferenc.

Nem bíznak bennük

A munkavállalók nem fogadják el a minimálbérek szinten tartásáról szóló munkaadói javaslatot - mondta el az oldal szóvivője az Országos Érdekegyeztető Tanács sülését követően.

Borsik János hozzátette: nem bíznak meg a munkaadókban, épp ezért azt sem fogadják el, hogy 2009 első félévét követően a nemzetközi helyzet ismeretében visszamenőleg döntsenek a bérek megemeléséről.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Borsik János
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást