A Fitch negatívra változtatta a magyar hitelosztályzat kilátását

InfoRádió / MTI
2008. október 17. 13:25
A Fitch Ratings hitelminősítő pénteken stabilról negatívra változtatta a szuverén magyar adósság osztályzatának kilátását. Az osztályzatokat egyszersmind megerősítette az intézet.

A Fitch Ratings szuverén adósbesorolásokért felelős igazgatója
elmondta: nem a költségvetési hiánycélok teljesítése feletti aggodalmat, hanem a globális piaci fejleményeket és a romló befektetői hangulatot tükrözi a magyar szuverén adósosztályzat kilátásának negatívra rontása.

David Heslam szerint a kilátásrontás azokat a hatásokat tükrözi, amelyeket a globális felfordulás és a befektetői hangulat romlása gyakorolhat a meglehetősen nagy külső deficit finanszírozására.

Hozzátette: ha a Fitch Ratingsnek bármilyen aggodalma lenne a küladósság-törlesztéssel kapcsolatban, Magyarországra nem befektetői ajánlású osztályzatot tartana érvényben.

Arra a kérdésre, hogy mit szól az izlandi és a magyarországi helyzetet összehasonlító, időnként felbukkanó piaci véleményekhez, David Heslam kijelentette: igen jelentős különbségek vannak, elsősorban a bankszektorokban. Ugyancsak fontos különbség, hogy az izlandi bankok hazai tulajdonban voltak, a magyar bankok zöme viszont külföldi tulajdonú, így anyavállalati finanszírozáshoz, illetve anyavállalataikon keresztül euróövezeti jegybanki finanszírozáshoz juthatnak.