Jelentősen drágulhat a magyar adósság finanszírozása

Infostart
2008. október 16. 08:09
A befektetők óvatosak a gazdasági válság okozta kockázatok miatt, és ez hatással van a magyar állampapírpiacra is - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Szarvas Ferenc, az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgatója. Hozzátette: meg kell várni, amíg a gazdasági válság után beáll egy egyensúlyi helyzet, akkor könnyebben lehet tervezni a költségvetési kiadásokat is.

Az általános nemzetközi bizonytalanság miatt a befektetők óvatosak, így átalakul a magyar állampapírok kockázati felára is. Ilyenkor pedig nehezen találkozik a kereslet és a kínálat - jelentette ki az InfoRádió Aréna című műsorában Szarvas Ferenc, az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgatója.

Hozzátette: ilyenkor az is előfordulhat, hogy megnő a kereslet az állampapírok iránt, mert a piacon a biztonságos befektetési lehetőséget keresik. Ennek ugyanakkor inkább az olyan nagyobb országok közül kerülnek ki a haszonélvezői, mint az Egyesült Államok vagy Németország.

Szarvas Ferenc rámutatott: a hozamok mindenhol növekednek, a piacok likviditása viszont csökken. Magyarországot ez erősen érinti, de a vezérigazgató bízik benne, hogy hamarosan rendeződik a helyzet.

Mint mondta, az állam jelentős mozgósítható tartalékokkal rendelkezik a válsághelyzetek kezelésére. De mivel befagyott az állampapírpiac, nincs likviditás és növekednek a hozamok, ezért hosszú távon fönnállhat az államadósság megdrágulásának veszélye.

Az Aréna vendége kifejtette: az Államadósság-kezelő Központ "készen kapja" a költségvetési hiányt, emellett pedig adósságszolgálatot lát el, azaz fizeti az adósság kamatait.

Általában a költségvetést megtervező pénzügyminisztériumi tisztségviselők több tervet is készítenek az évi kamatterhekkel kapcsolatban, a jövő évit most dőreség lenne megbecsülni, de a vártnál magasabb kamatszintet várhatunk jövőre - tette hozzá mindehhez Szarvas Ferenc.

Megjegyezte viszont, hogy a költségvetés kiigazításával 2009-ben teljesíthetünk egy, az euró bevezetéséhez szükséges maastrichti kritériumot.

Hanganyag: Mong Attila


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szarvas Ferenc 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Szarvas Ferenc 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást