Elképesztő módon gyengült a forint - ismét zuhant a BUX

Infostart
2008. október 15. 17:26
Igen jelentős, csaknem 12 százalékos csökkenéssel zárt a Budapesti Értéktőzsde. A BUX 14.484,1 ponton állt záráskor, a csökkenés 1953 pontos. A részvények forgalma megközelítette a 32 milliárd forintot. A világ tőzsdéin általában borús a hangulat, ám a BUX alulteljesített a régióban. A forint is gyengült, az euróval szembeni jegyzések 270 forint fölé ugrottak.

Jelentős leértékelődési hullám bontakozott ki a hazai parketten a szerdai kereskedés során. Bár a nemzetközi befektetői hangulat is kedvezőtlen, a BUX relatíve alulteljesít a régióban. A délelőtt a nagyok közül már az OTP és a MOL árfolyama is annyit esett, hogy kereskedésüket szüneteltették.

A Richter-befektetők sem bírták cérnával, a gyógyszergyártó papírjai a nap közbeni pluszokból leereszkedve hirtelen 7 százalékos esést mutatott - írta a Portfolio.hu. Zárás előtt a nagyok közül a MOL és az OTP a 15 százalékos esési küszöbnél állt, a Magyar Telekom árfolyama 9,7 százalékkal zuhant.

Az szerdai napot a Richter is megsínylette, a válságot eddig veszteség nélkül viselő Richter 6,9 százalékos mínuszban zárt.

Ismét gyengült a forint

Több mint 7%-os napon belüli zuhanáson van túl a forint délután 4 órára, az euróval szembeni jegyzések amellett ugrottak 270 fölé, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Király Júlia jegybanki alelnök is a piac stabilizálását célzó lépések megtételének lehetőségéről nyilatkozott.