Kondrát: Nem tudja a piac, mihez nyúl a kormány

Infostart
2008. október 14. 12:45
Semlegesen reagált a piac arra a döntésre, hogy visszavonják a jövő évi adótörvény- és költségvetési javaslatot - mondta az MKB Bank elemzője. Kondrát Zsolt szerint a legtöbben arra várnak, hogy a kormány milyen új javaslattal áll elő, milyen kiadásokhoz nyúl hozzá.

A kormány bizalomerősítő lépésnek szánta a jövő évi adótörvény- és költségvetési javaslatok visszavonását, a kialakult helyzetben viszont tűzoltásnak is lehet ezt minősíteni - mondta az InfoRádiónak az MKB Bank elemzője. Hozzátette: a kormány gyorsan szeretné visszaszerezni a megroppant bizalmat.

Kondrát Zsolt megjegyezte: a piac viszont lényegében nem reagált a lépésre. A részleteket illetően ugyanis homály van, nem tudni, milyen intézkedések következnek.

Ugyanakkor szerinte van pár terület, amelyhez hozzá kellene nyúlni: ilyen például a szociális kiadások és a nyugdíjrendszer. A legvalószínűbbnek az elemző szerint az tűnik, hogy jövőre befagyasztják a reálbéreket és a minisztériumi kiadásokban a fűnyíróelvet érvényesítik. A 2009-es büdzsé feltehetően jóval alacsonyabb növekedésre és inflációra fog épülni - vélekedik Kondrát Zsolt.

Mint mondta, némi bizakodással várja, hogy a bejelentések szerint alacsonyabbak lesznek a deficitcélok is. Az euró bevezetéséhez szükséges maastrichti kritériumok teljesítéséhez szerinte nem kell túl sok, a kérdés ezzel kapcsolatban inkább a politikai elkötelezettség megléte.

Az elemző ugyanakkor figyelmeztetett, az Európában bevezetett intézkedések akár hiánynövekedést is okozhatnak a következő években. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a kritériumokon lazítanának.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást