Az MKB már nem nyújt devizahitelt

InfoRádió / MTI
2008. október 13. 15:44
Az MKB Bank határozatlan időre felfüggeszti az euró- és svájci frank alapú hitelek igénylésének befogadását - közölte a pénzintézet hétfőn. A Budapest Bank változatlanul folytatja a deviza alapú hitelezést mind a lakosság, mind a kis- és közepes vállalatok számára, a Raiffeisen a vállalatoknál egyedi elbírálást alkalmaz.

Az MKB közleménye szerint mivel a jelenlegi piaci környezet az ügyfelek számára fenyegető árfolyamkockázatot hordoz, a bank igazgatósága úgy döntött: október 13-tól kezdődően határozatlan időre felfüggeszti az euró és svájci frank alapú hitelek igénylésére vonatkozó új kérelmek befogadását annak érdekében, hogy az ügyfeleket ne tegye ki az árfolyamok kiszámíthatatlanságából fakadó következményeknek.

A döntés nem érinti a már befogadott hitelkérelmeket. Az MKB forinthiteleket továbbra is nyújt.

A forint árfolyamának utóbbi hetekben - és különösen a múlt hét végén - tapasztalt, számottevő gyengülése, valamint a korábbiakhoz képest jelentős árfolyam-ingadozás minden eddiginél bizonytalanabbá teszi a jövőbeni árfolyamra vonatkozó várakozásokat - figyelmeztet az MKB közleménye.

A Budapest Bank változatlanul folytatja deviza alapú hitelezését mind a lakosság, mind a kis- és közepes vállalatok számára.A pénzintézet sajtóosztályán közölték: sem a piaci fejlemények, sem az ügyfelek visszajelzései nem késztetik a Budapest Bankot arra, hogy az eddig folytatott devizahitelezési politikáját felülbírálja.

Hasonlóan nyilatkozott a Raiffeisen Bank illetékese is. Horváth Krisztina vezérigazgató-helyettes elmondta: a lakossági területen teljes mértékben folytatják a devizahitelezést, a vállalati területen egyedi elbírálást alkalmaznak.