Az IMF kész segítséget nyújtani Magyarországnak

InfoRádió / MTI
2008. október 13. 09:35
A Nemzetközi Valutaalap párbeszédet folytat a magyar hatóságokkal és az Európai Unióval a Magyarországot érintő kihívásokról és arról, hogy adott esetben technikai és pénzügyi segítségben részesítse az országot - olvasható a szervezet hétfőn Magyarországról kiadott közleményében.

Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutalap (IMF) vezérigazgatója megállapítja, hogy "a globális pénzügyi válsághelyzet következtében a magyar államkötvény piac és más kulcsfontosságú piacok nyomás alá kerültek az elmúlt napokban. Ezek a feszültségek annak ellenére alakultak ki, hogy az ország makrogazdasági és pénzügypolitikai helyzete javult az elmúlt években, beleértve az államháztartás helyzetének megszilárdulását, a folyó fizetési mérleg hiányának csökkenését és óvatos monetáris- és árfolyampolitika megvalósítását".

A közlemény megjegyzi, hogy "a magyar hatóságok a globális piacokon kialakult zavarokra a makrogazdasági konvergencia-program folytatásával reagáltak, amelyet a pénzügyi szektor fejleményeinek fokozott ellenőrzésével párosítottak, továbbá megemelték a betétbiztosítási garanciáikat, összhangban az EU szintjén megtett lépéssel."

Az IMF ezen erőfeszítések kiegészítéseként "szoros párbeszédet folytat a magyar hatóságokkal és az EU-val a kihívásokra adandó további válaszokról, beleértve az IMF részéről nyújtható technikai és pénzügyi támogatást".

A szervezet vezérigazgatója közleményében megjegyzi: tájékoztatta a magyar hatóságokat arról, hogy az IMF készen áll erőfeszítéseik támogatására.