Elképesztő mélységekben a tőzsde és az OTP

Infostart
2008. október 9. 17:38
Jelentős zuhanással ért véget a csütörtöki kereskedési nap a Budapesti Értéktőzsdén az OTP papírok piacán.

A bankpapírok árfolyama egészen 3855 forintig esett, ami azt jelenti, hogy a napi csúcshoz képest a részvények ára 1000 forinttal, vagyis 22 százalékkal csökkent. Mindez magas forgalommal is párosult, 16 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a papírok.

A börze részvényindexe, a BUX 7,1 százalékos csökkenéssel 15 014 ponton zárt.

Mindeközben a forint árfolyama is hirtelen jelentős gyengülésbe kezdett, amelynek hátterében az állampapírpiacon kialakult feszültség állhat. A napok óta tartó nagyon alacsony likviditás után a délutáni órákban gyakorlatilag megszűnt a kereskedés a magyar másodlagos állampapírpiacon, a vételi oldal eltűnt, az elsődleges állampapír-kereskedők lényegében nem mernek árat jegyezni, így egyelőre nem állnak rendelkezésre a csütörtöki napra érvényes állampapír-piaci referenciahozamok sem.

Régiós hatások

A Cashline elemzője az InfoRádióban kijelentette: Veres János bejelentése - miszerint átdolgozzák a 2009-es költségvetési javaslatot - is befolyásolhatta a tőzsdei árfolyamokat, ugyanakkor ismét eladói nyomás alá kerültek a bankrészvények Nyugat-Európában és Amerikában is.

Kuti Ákos hozzátette: az OTP majdnem kiütötte a napi napi süllyedési limitet, négy és féléves mélypontra süllyedt a bankpapír árfolyama.

A szakember szerint mivel alapvetően pánikról van szó, a megoldás, az árfolyamok emelkedése ugyanolyan varázsütésszerűen jöhet, mint a negatív hangulat.

A forint gyengülésével kapcsolatban megjegyezte, hogy a folyamat összes régiós valutára jellemző volt.

Hanganyag: Zsámboki Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kuti Ákos, a Cashline elemzõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást