"A hitelválság nyomán az egész pénzügyi rendszert felül kell vizsgálni"

Infostart
2008. október 9. 11:45
Az Európai Központi Bank elnöke felszólította a pénzügyi vezetőket, hogy szedjék össze magukat, mert a mértéktelen borúlátás csak tovább élezi az amúgy is feszült helyzetet. Mint Jean Claude Trichet fogalmazott: felszólítása mindenkire érvényes, akit érint a jelenlegi tőzsdei zűrzavar.

Az Európai Központi Bank elnöksége tegnap Frankfurtban fél százalékkal csökkentette a központi kamatlábat. A lépés része volt a bizalom erősítésére irányuló összehangolt nemzetközi pénzügyi intézkedésnek, amelyet az amerikai jegybankkal, továbbá a brit, a svájci, a svéd és a kínai nemzeti bankkal is egyeztettek.

Jean Claude Trichet a franciaországi Evianban egy nemzetközi fórumon beszélt, és hangoztatta, hogy az Európai Központi Bank minden tőle telhetőt megtesz a megfelelő pénzpiaci likviditásért, de a bajba jutott bankok fizetőképességét nem tudja biztosítani.

Hangsúlyozta azonban, hogy a központi kamatláb csökkentésével hozzájárultak a pénzintézetek közti bizalom erősítéséhez, és most a vezető bankárokon a sor, hogy tartózkodjanak a mértéktelenül borúlátó megnyilatkozásoktól.

Beszédében Trichet kitért arra is, hogy sokkal jobb átláthatóságra van szükség, a hitelintézeteknél és a pénzpiacokon. Ennek érdekében az egész pénzügyi rendszert felül kell vizsgálni a hitelválság nyomán.

A kamatláb összehangolt csökkentését a Nemzetközi Valutaalap elnöke is üdvözölte. Dominique Strauss-Kahn már a válságból kimutató lépésről beszélt washingtoni nyilatkozatában.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást