"Az elmúlt nyolc-tíz nap katasztrofális volt a bankoknak"

Infostart
2008. október 8. 17:40
Nincs bajban a Unicredit - így reagált a piaci pletykákra az olasz pénzintézet magyarországi bankjának vezérigazgatója. Patai Mihály hozzátette: Magyarországon most arra kell koncentrálni, hogy túléljük ezt a pár napot és hetet, amikor zuhannak a tőzsdei indexek.

Az elmúlt nyolc-tíz nap katasztrofálisan alakult a bankok számára - mondta az olasz Unicredit pénzintézet magyarországi bankjának vezérigazgatója.

Patai Mihály hozzátette: az elmúlt hetek eseményei miatt a Unicredit azt a döntést hozta meg, hogy előrehozzák a 2010-ben esedékes tőkeemelést, amelyről úgy véli, hogy ebben a megváltozott világban kellő védelmet biztosít.

Pletykának nevezte azt, hogy az olasz anyabank a hitelválság miatt bajba került. Hangsúlyozta: a magyarországi leánybank önálló jogi személy, így semmilyen hatással nincs rá az európai válság.

Megerősítette viszont azt a hírt, miszerint az anyabank 700 alkalmazottól készül megválni. A döntést azzal indokolta, hogy az emberállomány átszervezése a nyereség növelése érdekében történik. Hangsúlyozta azonban, hogy a leépítés Magyarországot nem érinti.

Patai Mihály elmondta: a hétvégén a világ pénzügyi elitje gyűlik össze Washingtonban, ahol többek között azt vitatják meg, hogyan lehet az amerikai pénzügyi válságot úgy kezelni, hogy az kevésbé hasson az európai reálgazdaságra.

Nem szabad, hogy az indulatok és a negatív pszichológiai hatások befolyásolják a világot - mondta a vezérigazgató, aki szerint túl kell élnünk ezt a néhány hetet - és ezt Patai Mihály szerint az európai, azon belül a magyar gazdaság meg is fogja tenni.

Tovább gyártjuk az autókat és a repülőgépeket, és jók lesznek a bankjaink - fogalmazott.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást