A BMW is leállítja termelését és átcsoportosít

InfoRádió / MTI
2008. október 7. 16:29
A pénzügyi válság okozta értékesítési problémák miatt a BMW is leállítja termelését október utolsó hetében, illetve az eladásokat stabilabb piacokra irányítja át - közölte a német cég szóvivője. A lipcsei üzemben négy napra áll le a gyártás.

A vállallat tájékoztatása szerint az intézkedés negyvenezer BMW-t érint, amelyeket az amerikai piacra szántak. Húszezret egyáltalán nem gyártanak le, húszezret pedig átirányítanak egyebek mellett Kínába, illetve Oroszországba.

A BMW szóvivője szerint jelenleg elsősorban az Egyesült Államok, Olaszország és Nagy-Britannia a leggyengébb piacuk, de egyelőre nincs szükség további elbocsátásokra a már bejelentett 8100 fős leépítésen kívül.

Hasonló intézkedésekre készül az Opel, a Daimler és a Ford is németországi gyáraiban.

Opelből az év végéig 40 ezerrel kevesebbet fognak előállítani, a bochumi gyárban már a múlt hét óta állnak a gépek.

A Ford németországi cégénél azt közölték, hogy visszafogják az összeszerelést, és 204 részmunkaidős dolgozót bocsátanak el.

A stuttgarti Daimlernél azt mondták, hogy alacsony szinten akarják tartani a gyártást, a kiigazítás németországi gyártó egységeket, illetve az alabamai üzemet érinti, konkrét számokat azonban nem közöltek.

A Volkswagenhez tartozó, cseh Skodánál hétfőn jelentették be, hogy október végén egy hétre leállítják a gyártást. Ez mintegy 13 ezerrel kevesebb új autót jelent.