MNB: ezer tonna egy- és kétforintos már visszaért

Infostart
2008. október 1. 11:55
Szeptember végéig ezer tonna egy- és kétforintos érkezett vissza a Magyar Nemzeti Bankba - mondta a jegybank szóvivője. Iglódy Csathó Judit hozzátette: az összes forgalomban lévő érmének ez 20, illetve 29 százaléka, ami nemzetközileg is magas arány.

Ezer tonna, azaz 170 millió darabnál is több egy- és kétforintos érkezett vissza eddig a Magyar Nemzeti Bankhoz - mondta el az InfoRádiónak az MNB szóvivője.

Iglódy Csathó Judit kifejtette: a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy ilyenkor a forgalomból kivont érméknek a tíz százaléka szokott visszaáramlani öt-hat év alatt. Nálunk viszont eddig az egyforintosok 20, a kétforintosok 29 százaléka érkezett vissza, ami minden várakozást meghalad. Ez 360 tonna egyforintost és 640 tonna kétforintost jelent.

Emögött a szóvivő sejtése szerint a hatékony tájékoztatás és a karitatív szervezetek munkája állhat. Megjegyezte: háromszáz szervezet ötvenmillió tonna értékben váltott be aprópénzt az MNB-ben.

Az érméket egyébként az MBN beolvasztatja, a bevételt pedig az államadósság csökkentésére fordítja, azaz az akció csökkenti az adófizetők terheit is. Erre közbeszerzési pályázatot fognak kiírni.

Az egy- és kétforintosokat 2013. március elsejéig lehet visszaváltani a Nemzeti Bankban, de az év végéig a postákon is meg lehet ezt tenni, de a kereskedelmi bankokban, takarékszövetkezetekben is megvan erre a lehetőség.

A bankjegyek közül 2009. december 31-ig be lehet váltani a lila ötszázast, a zöld ezrest és a barna ötezrest is a régi forintsorozatból. A tavaly bevont ezres, amelyen nem volt fémcsík, 2027. augusztus 31-ig váltható be névértéken.

A Magyar Nemzeti Bank tavaly szeptember 21-én jelentette be, hogy 2008. március elsejével bevonja a készpénzforgalomból a két legkisebb címletű érmét, az egy- és kétforintost.

A jegybank közleménye szerint azért döntöttek így mert ezeket az aprópénzeket egyre kevésbé használták, a gyártott érmék nagy része elkallódott, elveszett, aktívan nem vett részt a készpénzforgalomban. Ezen túlmenően a fémek világpiaci ára az utóbbi években magas szintre emelkedett, ezért az érmék gyártatása jelentős többletráfordítást jelentett.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást