Október elsejétől érvényes az újabb gázár emelés

Infostart
2008. szeptember 30. 19:35
Október elsejétől érvényes az újabb gázár emelés. A távhődíj-kompenzációs rendszer is szerdától hatályos. Idén már negyedik alkalommal emelkedik a földgáz ára: januárban 5, áprilisban majdnem hat, végül júliusban közel 10 százalékkal lett drágább.

A lakossági földgáz ára átlagosan 6 és fél százalékkal drágul, a nem lakossági fogyasztóknak 9,4 százalékkal kell többet fizetni a gázért október 1-től. A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi minisztérium augusztus végén jelentette be az emelést, amelyet a nemzetközi piacon folyamatosan emelkedő kőolaj árral indokolt.

A földgáz árát befolyásoló kőolajárak idén júliusig 60 százalékkal emelkedtek: míg januárban még 90, addig az év közepén már 140 dollárba került egy hordóval. Az azóta tapasztalt áresés csak a jövő évi földgázárakban jelentkezhet.

A Magyarországon felhasznált gáz túlnyomó többsége importból származik, ezért a nemzetközi ármozgásokat nem lehet figyelmen kívül hagyni. Idén már negyedik alkalommal emelkedik a földgáz ára: januárban 5, áprilisban majdnem hat, végül júliusban közel 10 százalékkal lett drágább.

A számítások szerint egy átlagos, évente 1600 köbméter földgázt fogyasztó háztartásnak az októberi emelés havi 1120 forint többletkiadást jelent. A gázzal együtt sok helyen emelkedik a távfűtés ára is, de erről minden településen külön döntenek, így nincs egységes emelési mérték.

A kormány mindenesetre elfogadta azt a távhő-kompenzációs rendszert, amely október 1-jén léphet hatályba. Eszerint minden érintett háztartás kap támogatást. Azok is, amelyeknek szociálist alapon eddig nem járt. Utóbbiak a fűtési szezon hat hónapjára havi 1150 forintos kompenzációt kapnak.

E csoporton kívül a kormányrendelet négy kategóriát határoz meg, és különböző mértékű, fogyasztás alapú támogatást rendel melléjük. A távfűtéses lakásban élőknek nem kell külön igényelniük a támogatást, hiszen az eddigi rendszer alapján automatikusan megkapják.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást