Rendbeteszik a teáor-adminisztrációt

Infostart
2008. szeptember 25. 15:29
Megoldódik a teáor-számok problémája. Az érintett adózóknak a jövő évi adóbevallással együtt kell majd módosítani az új szakmai kódokat - derül az igazságügyi minisztérium honlapján olvasható cégtörvény módosításának tervezetéből.

A tárca tervezetében szerepel az is, hogy a teáor-számokat feleslegesen tartalmazza a cégjegyzék, elég, ha szöveges formában írják ki a cég tevékenységét, olyan részletesen, ahogy azt az adott cég kívánja.

A teáor-kódokkal kapcsolatos problémák miatt az igazságügyi tárca a gazdasági minisztériummal egyeztetve úgy döntött, hogy azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek nem lehetett automatikusan átfordítani a korábbi szakmai kódját az új rendszerre, az új kódokat költség- és illetékmentesen, a 2009-es adóbevallással egyidejűleg, egy külön elektronikus nyomtatványon kell majd benyújtani az adóhatóságnak.

A cégtörvény módosításáról szóló tervezet arról is rendelkezik, hogy a cégeknek csak elektronikus lehet beküldeniük a beszámolóikat a cégközlöny honlapja részére. A beszámolóhoz elektronikus űrlapot kell mellékelni, amelyet az adóhatóságnak is el kell küldeni.

Mindezzel a vállalkozás egyben a cég letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének is eleget tesz.

Módosult az is, hogy a cégbejegyzéshez kapcsolódó eljárási illetéket és a közzétételi költségtérítést elég, ha utólag, naptári évenként fizeti be a jogi képviselő. Erre azért volt szükség, mert a kincstár csak 2-3 nap után tudja visszaigazolni a változásbejegyzés, illetve az új cég alapításához szükséges befizetéseket.

Ezután a cégbíróság automatikusan megszűntnek nyilváníthatja azt a céget, amely nem tett eleget a beszámoló letétbe-helyezési és közzétételi kötelezettségének. Ha viszont az adóhatóság arról értesíti a cégbíróságot, hogy a cég utólag ennek eleget tett, akkor az eljárást felfüggesztik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást