Milyen lépésekre készül a kormányzat a gabonatermelők megsegítésére?

InfoRádió / MTI
2008. szeptember 25. 14:38
A gazdálkodók szeretnék tudni, hogy az agrárkormányzat milyen lépésekre készül a gabonatermelők megsegítése érdekében, mert a piac "áll", az árak pedig rendkívül alacsonyak, nyomottak - mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke csütörtökön, a szövetség rendkívüli elnökségi és választmányi ülése előtt. A zárt ajtók mögött megkezdődött ülésen részt vesz Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter is.

Az agrár-érdekképviseleti szervezet rendkívüli vezetőségi ülésének témája a gabonapiaci helyzet értékelése, valamint az egységes mezőgazdasági támogatási rendszer (SPS) tervezett bevezetésével kapcsolatos Magosz álláspont ismertetése.

A Magosz ellenzi az SPS rendszer bevezetését, mert az agrár-érdekképviselet szerint az új támogatási rendszer bevezetése csak a mezőgazdasági nagyvállalkozásoknak, nagyvállalkozóknak kedvezne.

Az agrárkormányzat ezzel ellentétes állásponton van, szerinte már a jövő év elején be kell vezetni ezt az új, az unió 17 tagországában alkalmazott mezőgazdasági támogatási rendszert annak érdekében, hogy a magyar gazdálkodók ne szenvedjenek további hátrányokat az unió agrárpiacán.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Herczeg Zsolt tudósítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást