Keselyűk köröznek a tőzsdék felett

Infostart
2008. szeptember 17. 15:53
Ázsiában vegyes reakciót váltott ki a tőzsdéken, hogy az amerikai kormány megmentette a tönk szélére került globális biztosító óriást, az AIG-t. Közben Londonban egy bankfúzió híre nyomán emelkedni kezdett a hitelezési válság hét eleji híreire zuhanással reagáló tőzsdeindex.

A kezdetben emelkedő ázsiai indexek a nap végére valamelyest visszaestek, mivel a befektetőket nem teljesen győzte az amerikai kormány mentőcsomagja. Washington gyakorlatilag állami ellenőrzés elé vonta az AIG biztosítót, amelybe az adófizetők 85 milliárd dollárját pumpálta, hogy megmentse az összeomlástól. Tokióban a Nikkei index például több, mint egyszázalékos pluszban zárt, de úgy, hogy napközben jelentősen esett. A dél-koreai index a hét eleji, látványos hatszázalékos zuhanással szemben most közel három százalékot emelkedett viszont. Hong Kongot ugyanakkor elkerülte az optimizmus, a Hang Seng több, mint 3,5 százalékot veszített értékéből. Az eredmény a kínai bankpapírok siralmas szereplésének tudható be.

Úgy tűnik, a londoni piac befektetőit bizalommal töltik el a Lloyds TSB és az HBOS jelzáloghitelező fúzióról szóló előrehaladott tárgyalásai. A FTSE szerda délután több, mint egy százalékos pluszban volt, más európai tőzsdékhez hasonlóan. Kedden még úgy tűnt, hogy az HBOS - Nagy-Britannia legnagyobb lakáshitelezője - is a "keselyűk" áldozatává válhat. A befektetők a gyengeség minden vélt vagy valós jelének nyomán próbáltak szabadulni a bank papírjaitól, amelyek kedden egy ponton 47 százalékkal értek kevesebbet névértéküknél, de később sikerült 10 százalékos pluszba kerülniük. A két bank fúzióját a brit kormány és a brit pénzügyi felügyelő szerv is bátorította.

A bankok számára az egyik legfőbb veszélyforrás a többi bank bizalmatlansága. Mivel egyik szereplő sem biztos a másik stabilitásában, ezért vonakodik neki hitelezni, illetve alaposan megdrágultak az utóbbi napokban a rövidtávú bankközi hitelek. Ez pedig azzal járhat, hogy egy amúgy erősnek hitt intézménynek hirtelen elfogy a pénze - mint ahogy az Lehman Brothers-szel történt. Utóbbinál az a groteszk helyzet állt elő, hogy dolgozói eheti fizetését sem tudja folyósítani. A fúzió viszont megnyugtatja a piacot, és azt sugallja, a létrejövő nagyobb bank stabilabb pénzügyi alapokon áll.

Londonban a szerdai kereskedelmi nap kezdetén az AIG megmentése is felfelé tolta az indexet. A befektetők azt találgatják, mely más bajba került cégeket segíti még ki az amerikai kormány.

Tőzsdei elemzők szerint ugyanakkor nem csitultak el a nemzetközi pénzügyi rendszerrel kapcsolatos aggodalmak és egy szakértő szavai szerint "néhány napnál tovább nem lehet előre tervezni".


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást