Élénkülést remél a tőzsde az Új Tulajdonosi Programtól

Infostart
2008. szeptember 10. 16:18
A tőzsde igazgatója abban reménykedik, az Új Tulajdonosi Programban szereplő cégek bevezetése élénkülést hoz majd. Az Állami Autópálya Kezelő, a Mavir és a Magyar Villamos Művek részvényeiből a magánszemélyek kedvezményesen vásárolhatnak majd.

Az Új Tulajdonosi Programban szereplő cégek tőzsdei bevezetése élénkülést hoz majd a tőzsde életébe - mondta el annak vezérigazgatója. Mohai György hozzátette: Az Állami Autópálya Kezelő kisebbségi részét 2009. május 31-ig, a Mavir részvényeket szeptember 30-ig, az MVM papírjait november 30-ig lehet majd jegyezni.

A programnak Mohai György szerint az a célja, hogy erősítse a befektetési kultúrát, a tulajdonosi szemléletet a magánszemélyekben. A most a tőzsdére bevezetendő cégek meg fognak jelenni a tőkepiacon is.

Az értékesítésnek két része lesz, egyrészt magánszemélyek kedvezményesen vásárolhatnak majd ezekből a részvényekből egy bizonyos összeghatárig, de intézményi befektetők is vehetnek majd részvényeket - vázolta a tőzsde igazgatója.

Rámutatott: a tőkepiac számára fontos, hogy újabb hazai befektetési lehetőségek tűnjenek föl, hiszen egyre erősödik a konkurencia, mivel az Európai Unión belül annak minden polgára számára nyitva áll minden befektetési lehetőség.

Mohai György kifejtette, tavaly 36 milliárd forint volt a tőzsde forgalma, az idei forgalom pedig 20 milliárd körül alakul. Õ ugyanakkor bízik abban, hogy jövőre megélénkül a forgalom. Az igazgató abban reménykedik, előbb-utóbb kedvező fordulat áll majd be, és emelkedni fognak a hozamok. Mint mondta, a piac mindenesetre folyamatosan bővül.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást