Az amerikai kormány átveszi a Fannie és a Freddie irányítását

InfoRádió / MTI
2008. szeptember 7. 19:42
Az amerikai kormány átveszi a Fannie Mae és a Freddie Mac, a két legnagyobb jelzálog-hitelező irányítását - közölte vasárnap Henry Paulson pénzügyminiszter.

A két pénzintézet - amely a 12 ezer milliárd dolláros amerikai jelzáloghitel-piac csaknem felét garantálja - átmenetileg a Szövetségi Lakásügyi Finanszírozási Ügynökség (FHFA) felügyelete alá kerül.

"A gazdaság és a piacok nem tudnak felépülni, amíg az ingatlanpiaci korrekciót jelentős részben magunk mögött nem tudjuk (...) a Fannie Mae és a Freddie Mac szerepe döntő fontosságú ahhoz, hogy túljussunk a nehezén" - fogalmazott a miniszter.

A jelzálogpiaci hiteleket felvásárló, garantáló és azokat kötvényekké átfordító két magánhitelező állami megsegítéséről napok óta tárgyalások folytak. Washington néhány hete már kísérletet tett az átvételre, hogy megőrizzék a bajba jutott Fannie és Freddie működőképességét a mélyülő ingatlanpiaci válság közepette.

Ben Bernanke, a FED elnöke nyilatkozatban biztosította támogatásáról a kormányzati döntést, amely minden idők legnagyobb állami segélyakciója lehet. "Ezek a szükséges lépések hozzájárulnak az amerikai ingatlanpiac megerősödéséhez, és elősegítik a stabilitást pénzpiacainkon" - közölte Bernanke.

A pénzügyi tárca közleménye szerint "nincs ok azt hinni", hogy a két cég veszteségeit az adófizetőkre terhelik. A pénzintézetek stabilizálódásáig az irányítást az FHFA látja el, az állami kincstár - amely elsőbbségi részvényeket szerez - szükség esetén egészen 2009. december 31-ig vállalja a két cég működésének finanszírozását. A kormány ezenkívül felvásárol a Fannie és Freddie jelzáloghitelek által támogatott kötvényeiből.

Elemzők szerint az Egyesült Államokat sújtó ingatlanpiaci válságból - amely a legmélyebb a nagy depresszió óta - nehéz lenne a kilábalás a Fannie és Freddie stabilizálása nélkül.