Lesz-e szolgáltató, amely olcsóbban hajlandó értékesíteni az energiát?

Infostart
2008. szeptember 3. 15:59
Kérdéses, hogy lesz-e olyan szolgáltató, amely a hatóságilag megszabott ár alatt hajlandó értékesíteni energiát - piaci körökből így nyilatkoztak a szakértők. Az öt önkormányzat, amely külön erre a célra társulást hozott létre, 5-8 százalékos kedvezményt remél.

Bár 2008 eleje óta liberalizált az árampiac, ez a változás egyelőre nem hozott komoly csökkenést az áramárakban. Az áramárát a szabad piacon a nemzetközi jegyzések határozzák meg, illetve természetesen a kereslet-kínálati viszonyok.

Több szakértő is úgy nyilatkozott, hogy várakozásaik szerint a piaci ár drágább lesz, mint hatóságilag megszabott árképlet alapján kiszámolt védett fogyasztói ár. A jogszabályok szerint ugyanis van egy úgynevezett védett fogyasztói kör, amely hatóságilag nyomott árakon kapja az áramot.

A védett fogyasztói körbe eleinte csak a lakosság, azaz a háztartások és a nagyon kicsi vállalkozások tartoztak, míg egy most nyári törvénymódosítással a kormányzat kiterjesztette ezt a kört, és belekerültek a kormányzati központi szervek és intézmények, az önkormányzatok és intézményeik, valamint a közhasznú tevékenységet végzők is. Mindez azt jelenti, hogy ezek az intézmények is azon az áron kapják az áramot, mint a háztartások.

A kérdés az, hogy azok az önkormányzatok, amelyek az árampiaci liberalizációra viszonylag gyorsan reagálva közbeszerzéssel a piacon szereztek áramot, most mit tegyenek, álljanak-e vissza a régi bevált rendszerre, hiszen az hatóság által megszabott árat kellene csak fizetniük, vagy érdemes a közbeszerzést kiírni. Azaz, lesz-e olyan szolgáltató, amely hajlandó a hatósági ár alatt értékesíteni, főleg, ha az már eleve a piaci ár alatt lesz.

A józsefvárosi önkormányzat vezetője által kezdeményezett Entar első energia-beszerzési önkormányzati társulás által kiírt közbeszerzés eredménye megadhatja erre a választ.

A földgáz esetében még ennél is egyértelműbbnek tűnik a helyzet. A gázpiacot ugyanis csak 2009. július elején liberalizálják, addig az energiaügyi tárca által megszabott áron értékesítenek a szolgáltatók.

Ha csak azt nézzük, hogy az október elsejei gázáremeléssel a nemzetközi piaci árak alá kerül a fogyasztói ár, akkor nem biztos, hogy még további engedményeket is hajlandóak vállalni szolgáltatók. Persze, ha igen, akkor már valóban beszélhetünk arról, hogy hogyan hatott az energiapiaci liberalizáció a magyar piacra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást