Tarol a bankokban a jelzálogpiaci hitelválság

Infostart
2008. szeptember 2. 13:52
Összességében 50-70 ezer fölé is emelkedhet az elbocsátott banki, befektetési dolgozók száma az Egyesült Államokban és Európában - derült ki a bankok által közölt adatokból. A lezajlott, illetve tervezett elbocsátások oka elsősorban a jelzálogpiaci hitelválság.

Már nemcsak a csontvázak hullanak ki a szekrényekből, hanem sorra jelentik be az elbocsátásokat a világ legnagyobb bankjai, pénzintézetei. Csak a Citigroup 14 ezer munkahelyet számolt fel az idén. A Bear Stearns 7 és félezer dolgozójának állása sem tűnik biztos munkahelynek.

Ugyan a JP Morgan májusban közölte, hogy megveszi a befektetési bankot, de ez nem jelenti azt, hogy leépítések nélkül megúsznák a bedőlt intézmény dolgozói, igaz, arról egyelőre nem tudni, hogy összességében hány munkahelyet számolnak majd fel, de JP Morgan már jóval a Bear Stearns megvásárlása előtt is legalább 1500 fős elbocsátásról beszélt.

Az elbocsátott dolgozóknak mindenesetre nem lesz könnyű munkát találni, a piacon nem tolonganak a pénzüket befektetési intézményeknél elhelyezni kívánó emberek, és a bankok sorra jelentik be: az év végéig hány dolgozótól kívánnak megválni.

A trend alól Európa sem kivétel. Az öreg kontinens jelzálogpiaci nagy vesztese a UBS 7 ezer munkahelyet számolt fel 2007 óta a befektetési üzletágban, a UniCredit 9 ezer ember elbocsátását tervezi Németországban, Olaszországban és Ausztriában.

A nagy múltú Dresdner Banknál sem lelkesek a dolgozók. A Commerzbank pár napja döntött arról, hogy felvásárolja a jelzálog-hitelpiaci válságban komoly veszteségeket felhalmozó Dresdner Kleinwortot, és mintegy 9 ezer munkahelyet szüntet meg. A Commerzbank az elbocsátásokkal járó költségmegtakarítással és a további szinergiás lehetőségek kiaknázásával reméli, hogy összességében pozitív egyenlegű lesz ez az üzlete.

A piac első jelzései szerint a befektetők azért korántsem annyira biztosak ebben. Az eddig lezajlott és bejelentett leépítések a befektetési intézményeknél egyes számítások szerint bőven meghaladhatják az 50 ezret.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást