Gustav nem okoz károkat, a piac gyorsan korrigált

Infostart
2008. szeptember 2. 13:33
Gyorsan korrigált az olaj ára arra a hírre, hogy korántsem okoz komoly károkat a Gustav nevű hurrikán. A Cashline elemzője azt mondta: ismét a keresleti visszaeséstől való félelem határozhatja meg az olaj árát. Az elemző szerint 100 dollár alá is eshet a fekete arany ára a következő hónapokban.

Túlértékelt az olajpiac a Gustav hurrikán lehetséges hatását. Ennek tulajdonítható a korábbi magas, majd gyorsan eső olajár.

Mikor kiderült, hogy a forgószél a vártnál kisebb pusztítást okoz, megnyugodott a piac, és egy nap alatt 10 dollárt estek az árak - mondta az InfoRádióban Sarkadi-Szabó Kornél, a Cashline elemzője, rámutatva: decemberre akár 100 dollár alá is csökkenhetnek az árak.

Hozzátette: az elemzők attól tartottak, hogy a Gustav is akkora pusztítással jár majd, mint a három évvel ezelőtti Katrina, amely a Mexikói-öbölben csaknem 90 milliárd dolláros kárt okozott. Idén, ugyanúgy, mint 2005-ben, leállt a térségben az olajkitermelés 70 százaléka és a finomítók is, ezeket azonban most 5-10 napon belül újra lehet indítani.

Három éve, jórészt a megrongálódott szállító kapacitás miatt volt olyan finomító, amely fél évre leállt.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást