Kivonulhat Franciaországból a General Motors

Infostart
2008. szeptember 1. 11:05
Strasbourg-i sebességváltó gyárának eladását fontolgatja a General Motors, amelynek az amerikai gazdaság lassulása miatt az első félévben 15,5 milliárd dollár veszteséget kellett elkönyvelnie.

"Az ügyben még nem született konkrét döntés" - hangsúlyozta a General Motors franciaországi leányvállalatának egyik szóvivője, azt azonban elismerte, hogy a tengerentúli autógyártó óriás "stratégiai tanulmányt" készít Strasbourgban, amelynek egy leendő tranzakció részleteit kell kidolgoznia.

A gyár 1260 dolgozóját már tájékoztatták a tervről, amely hidegzuhanyként érte őket, annál is inkább, mivel a General Motors 2006-ban még 160 millió eurós beruházást hajtott végre, mellyel lehetővé tette a hatfokozatú sebességváltók gyártását az üzemben. Ráadásul ezen a telephelyen működik az automata sebességváltók fejlesztésének európai műszaki központja is.

A hír tovább borzolja az amúgy is magas munkanélküliséggel küszködő északkelet-franciaországi lakosság kedélyét. Alig fél éve az indiai Arcelor-Mittal jelentette be: 2009-ig elbocsájtja az általa megvásárolt, a Metz város közelében működő Gandrange-i acélművek 1100 dolgozójának több mint a felét.

Egy hónapja pedig kiderült: a francia hadügyminisztérium által kidolgozott haderőreform keretében egy sor laktanyát megszüntetnek a térségben, ami az érintett régió vezetői szerint több település ellehetetlenülését vonja majd maga után.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást