A Vylyan lett az év pincészete

InfoRádió / MTI
2008. augusztus 27. 14:50
A kisharsányi Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet nyerte el az idén Az év pincészete díjat. A második helyezett a Tokaj Kereskedőház Zrt., a harmadik a neszmélyi Szöllősi Pincészet lett.

A kisharsányi Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet nyerte el az idén Az év pincészete díjat - tájékoztatta az elismerést odaítélő három szervezet, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia, valamint a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége.

A második helyezett a Tokaj Kereskedőház Zrt., a harmadik a neszmélyi Szöllősi Pincészet lett. A vándordíjat, az emlékplakettet és az okleveleket szeptember 4-én Budapesten, ünnepélyes külsőségek között adják át a pincészetek képviselőinek.

Debreczeni Mónika, a Vylyan birtokigazgatója azt mondta: "A kitüntetés tizenhat évnyi munka elismerése, amelyet még férjem, a 2004-ben elhunyt Debreczeni Pál álmait megvalósítva kezdett el szőlőtelepítéssel, pinceépítéssel a Villány melletti település közelében".

A birtokigazgató beszámolt arról, hogy jelenleg 125 hektáron gazdálkodnak, kizárólag saját termésű szőlőt dolgoznak fel, és 15-17 féle borukból évente összesen 600 ezer palack készül főborászuk, Ipacs Szabó István irányításával. A borok 90 százaléka a hazai piacra kerül, 10 százalékot az Egyesült Államokba, Oroszországba, Svájcba, Csehországba és Lengyelországba exportálnak.