Ruttenstorfer: marad az OMV 20 százalékos MOL-részvénycsomagja

Infostart
2008. augusztus 6. 16:49
Az OMV nem adja el a MOL-ban lévő 20 százalékos részesedését - mondta az osztrák olaj- és gázipari cég elnök-vezérigazgatója telefonos sajtókonferenciáján, miután a vállalat bejelentette, visszavonja a MOL többségi tulajdonának megszerzésére tett ajánlatát. Wolfgang Ruttenstorfer az InfoRádiónak elmondta: az OMV továbbra is részt akar venni a közép-európai olaj- és gázipar konszolidációjában.

32 ezer forintot kínáltunk a MOL részvényeseinek a többségi tulajdon megszerzéséért. Az ajánlatunk mindent egybevéve nem elég az Európai Bizottságnak. Mit is ajánlottunk? Összevontuk volna a schwechati finomítónkat a Slovnaft pozsonyi olajfinomítójával, ez Közép-Európa legnagyobb központja lett volna. De az EU-nak ez nem volt elég, így úgy döntöttünk, hogy elállunk a tranzakciótól.

Mi lesz a 20 százalékos részvénycsomag sorsa?

Úgy döntöttünk, hogy megtartjuk a 20 százalékos MOL-részvénycsomagot. Meg vagyunk győződve arról, hogy a közép-európai olaj és gázipar konszolidációja folytatódik és végbemegy, ebben mi is részt akarunk venni, így ez a 20 százalékos részesedés belépőjegyet jelent nekünk a további ilyen irányú fejlesztésekhez. Az orosz, azerbajdzsáni és más termelők belépése függvényében dőlhet el, mit teszünk a MOL-papírokkal. A konszolidáció nagyon fontos feladat, a 20 százalékunk érdekeltté tesz minket a nagyarányú fejlesztésben.

Elképzelhetőnek tartja, hogy ez után távoznia kell az OMV vezetői székéből?

Azt gondolom, maximálisan bízik bennem a vállalat. Maradok a cégnél, elnökként és vezérigazgatóként is. Nagyon örülök, hogy itt dolgozhatok, meg sem fordult a fejemben, hogy váltsak. Egyébként szerintem helytelen lett volna, hogy hátradőljünk, és ne csináljunk semmit. De így, hogy próbáltunk újítani és fejleszteni, szerintem ezzel tettük a legjobbat. Az elmúlt öt évben megnégyszereztük a termelést, úgyhogy a részvényesek, és ahogy a reakciókból is látszik, a piacok, és a felügyelő bizottság is elégedett.

Hanganyag: Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást