Olcsóbb lesz a gázolaj szerdától

Infostart
2008. augusztus 4. 16:07
Szerdától bruttó négy forinttal olcsóbban adja a MOL a gázolajat, ám a benzin ára változatlan marad - értesült a Portfolio.hu. A döntés meglepetésnek tekinthető, a piaci jegyzésárak a múlt heti alakulása alapján nem volt várható a csökkentés.

Szerdától bruttó négy forinttal csökkenti a MOL a gázolaj bruttó nagykereskedelmi listaárát, a benzin ára azonban változatlan marad. A benzin literjét a kiskereskedőknek listaáron bruttó 287.4 forintért, a gázolajat pedig bruttó 305.9 forintért adja majd a társaság.

Bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, az autósok nagyjából ugyanilyen mértékű, négy forintos csökkenéssel szembesülnek szerdától az állomásokon, ami azt jelenti, hogy benzin literje körülbelül 303 forint környékén marad, míg a gázolaj literje körülbelül 321 forintba kerül majd átlagosan.

A csökkentés meglepetésnek tekinthető a múlt heti piaci folyamatok tükrében, hiszen a legfrissebb adatok szerint a nemzetközi piacon a két üzemanyag ára dollárban mérve is keveset változott: a benzin 1.5 százalékot drágult, a gázolaj ára viszont 2.7 százalékkal csökkent.

Az üzemanyagárak legutóbb a múlt héten változtak; akkor hat forinttal csökkent a gázolaj, és hét forinttal a benzin ára.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Takács Szabolcs, a Portfolio.hu elemzõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást