Költségvetés: nem lesznek fűnyíróelvszerű elvonások

Infostart
2008. július 31. 16:47
A kormány tartja magát a konvergenciaprogramhoz, és várhatóan nem lesz nagy változás a költségvetési szerkezetben tavalyhoz képest - véli a portfolio.hu elemzője. Madár István szerint mindössze 100 milliárdnyi mozgástér áll rendelkezésre.

Minden eddigi megnyilatkozás arra utal, hogy a kormányzat kitart a konvergenciaprogramban foglalt költségvetési hiányszám mellett, ami GDP arányosan 3,2 százalékos hiányt jelentene 2009-re nézve - mondta az InfoRádiónak a portfolio.hu elemzője.

Madár István hozzátette: bizonyos kedvezményes elszámolások miatt hosszú idő után Magyarország először tudná teljesíteni az euró bevezetéséhez szükséges maastrichti kritériumok egyik tételét, miszerint a költségvetési hiánynak 3 százalék alatt kell lennie.

Az elemző úgy véli: az előző években tapasztalt súlyos, fűnyíróelvszerű elvonásokra a minisztériumoknak és a háttérintézményeknek nem kell számítaniuk, mert a hiányszám ezek nélkül is teljesíthető.

Madár István szerint 100 milliárd nagyságú lesz az az összeg, amit a kormány változatlan költségvetési paraméterek mellett elkölthet. Úgy véli: ez a pénz fedezné az adóterhek csökkentését, egyelőre azonban nem úgy tűnik, hogy a kormány adóátalakítási lépéseket tenne.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást