Az építőipar a legborúlátóbb ágazat

Infostart
2008. július 31. 21:09
Nem változtak a vállalkozások üzleti várakozásai 2008 második negyedévében - derült ki az Ecostat felméréséből. A gazdaságkutató intézet közgazdasági elemzésekkel foglalkozó osztályának vezetője azt mondta: az építőiparban a legpesszimistábbak a vállalkozók.

Az tűnik ki a konjunktúrafelmérésből, hogy várakozó álláspontra helyezkedtek a cégek - mondta el az InfoRádiónak az Ecostat gazdaságkutató intézet közgazdasági elemzésekkel foglalkozó osztályának vezetője.

Adamecz Anna kifejtette, a mutatók két évre visszamenő vizsgálata szerint 2006 őszén volt egy mélypont, majd 2007 nyaráig emelkedtek az indexek, hogy aztán 2008 elején újra csökkenni kezdjenek. Május óta nagyjából ugyanazon a szinten állnak az mutatók - tette hozzá.

Adamecz Anna szavai szerint a mezőgazdaságban javul a várakozás, hisz jó év ígérkezik. A többi ágazat, mint mondta, nagyjából egy szinten mozog, az építőipar a legborúlátóbb. A nagyvállalatok bizakodóbbak, mint a kis- és középvállalatok.

Az osztályvezető rámutatott, hogy a teljesítményeket a nagyvállalatoknál leginkább a külső konjunktúra, a kis- és közepes cégeknél pedig a hazai vásárlóerő befolyásolja.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást